Pagube de 1,2 miliarde de euro

Distrugerea vastului baraj hidroelectric Kahovka a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro, a declarat marți ministrul ucrainean al mediului, avertizând că minele dezgropate de inundații ar putea ajunge pe coastele altor țări europene, transmite Reuters.

Prăbușirea barajului, aflat sub controlul rușilor de la 6 iunie, a dezlănțuit inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de ruși din regiunea Herson, provocând moartea a peste 50 de persoane și distrugând case și terenuri agricole.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din țările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a declarat că evaluarea pagubelor este în curs de desfășurare, dar că prăbușirea barajului este deja cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei din februarie 2022.

„Sunt lucruri pe care nu le putem reface niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale, care probabil au murit, inclusiv specii endemice care se găseau doar în sudul Ucrainei”, a spus el.

Strileț nu a precizat ce reprezintă exact aceste pagube estimate la 1,2 miliarde de euro, dar a spus că prăbușirea barajului a lăsat aproximativ 1 milion de oameni fără apă potabilă după ce volumul de apă aflat în rezervorul de la Kahovka a scăzut cu trei sferturi, iar resturile aduse de ape vor fi răspândite și în alte țări.

„Europa va găsi mine rusești pe plajele sale”, a spus el.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de catastrofă

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul aflat sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei sale. Pe de altă parte, Kremlinul a acuzat Kievul că a sabotat instalația hidroelectrică.

O echipă de experți juridici internaționali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat că este „foarte probabil” ca prăbușirea barajului să fi fost cauzată de explozibili plasați de ruși.

Virginijus Sinkevicius, șeful politicii de mediu a Uniunii Europene, a declarat că țările UE coordonează aprovizionarea de urgență cu bărci, adăposturi, baraje de apă, materiale medicale și purificatoare de apă.

Ca răspuns la ruperea barajului, Polonia a declarat că Rusia ar trebui să fie suspendată din Agenția Internațională Interguvernamentală pentru Energie Regenerabilă și a cerut UE să coordoneze un apel în acest sens la nivelul întregului bloc, apel pe care Estonia, Lituania și Letonia l-au aprobat în timpul reuniunii miniștrilor mediului.