Este unul dintre cele mai mari dezastre din istorie! Asta spune premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, despre distrugerea barajului Kahovka.

Detonarea barajului Kahovka, o catastrofă pentru mediu cum nu s-a mai văzut în ultimele decenii, acuză Ucraina

Şeful Guvernului de la Kiev îi acuză pe ruşi că au provocat „una dintre cele mai grave catastrofe pentru mediu din ultimele decenii” şi totul s-ar putea transforma într-o uriaşă catastrofă umanitară şi ecologică, notează jurnaliştii agenţiei AFP.

Într-un mesaj transmis online la Paris, unde are loc un eveniment al OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), Denis Şmîhal a precizat că „cel mai mare rău şi viitoarea ameninţare generată de acest act de teroare este devastarea ecologică pe care acesta o cauzează în sudul Ucrainei”.

„Zeci de oraşe şi de sate se vor confrunta cu probleme de apă potabilă, de acces la provizii de apă pentru irigaţii, care vor înceta, ducând la secetă şi la recolte slabe. Aceasta ameninţă securitatea alimentară mondială”, a adăugat prim-ministrul Ucrainei.

Totodată, el a acuzat Rusia de „crimă împotriva umanităţii”, „act de teroare” şi „ecocid”.

Pe lângă şuvoiul uriaş de apă care a măturat totul în cale, distrugerea barajului a provocat şi alte probleme grave: „Cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviu, cu riscul ca alte 300 de tone să se infiltreze”, iar asta este „o ameninţare pentru faună şi floră”, a mai indicat Denis Şmîhal.

Multe voci atrag atenţia că ruşii ar fi aruncat în aer barajul, cel mai probabil, ca o soluţie pentru a încetini mult-anunţata contraofensivă militară a ucrainenilor.

Zelenski: Ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea

Despre această catastrofă a vorbit şi preşedintele Volodimir Zelenski cu câteva ore în urmă, într-un mesaj adresat concetăţenilor săi.

„Dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. Noi tot ne vom elibera pământul.

Şi fiecare act de terorism rusesc creşte doar valoarea daunelor pe care Rusia le va plăti pentru faptele sale, nu şi şansele ca ocupanţii să rămână pe pământul nostru.

Faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat seama deja că va trebui să fugă şi din Crimeea.

Ei bine, Ucraina va recâştiga tot ce îi aparţine. Şi va face Rusia să plătească pentru ce a făcut”, a declarat ferm liderul de la Kiev.