Volodimir Zelenski susține că distrugerea barajului Kahovka este o dovada că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina.

„Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe Telegram.

În opinia sa, nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile rușilor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare.

Anterior, fusese deja anunţat că preşedintele Zelenski va organiza o reuniune de urgenţă cu privire la explozia barajului Nova Kahova.

Oricine trăiește lângă baraj ar putea fi înecat

Pe de altă parte, experții au susținut că distrugerea barajului a fost făcută pentru a încetini acțiunea militară în aval. Profesorul Hubert Chanson de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității din Queensland nu exclude să aibă loc o inundație de apă de la barajul distrus Kahovka din partea controlată de Rusia în sudul Ucrainei.

Aceasta ar putea să pună oamenii în pericol de înec și să încetinească acțiunile militare în aval, scrie The Guardian.

„Oricine trăiește în zonele joase din aval de baraj ar putea fi înecat. Este posibil să se producă inundații semnificative, în funcție de volumul barajului la momentul respectiv. Nu aș fi surprins dacă distrugerea barajului a fost făcută pentru a încetini acțiunea militară în aval.

O mare cantitate de apă în spatele unui baraj de mică înălțime ar putea provoca o inundație de lungă durată care nu se va termina în câteva zile”, a spus expertul.

Restaurarea barajului nu va fi o soluție rapidă

În opinia sa, restaurarea barajului „nu va fi o soluție rapidă”. Reparația va include blocarea podului și a deschiderii din baraj, de obicei prin aruncarea de pietre sau blocuri de beton.

„Pentru a face acest lucru ar fi nevoie de o chestiune de inginerie civilă. Puteți face acest lucru doar dacă vă aflați într-un mediu sigur, dacă o parte este responsabilă de baraj și are acces la locul barajului”, a comentat acestea.

Amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie

Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația este sub control, a declarat marți agenția de stat ucraineană pentru energie atomică.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, instituția de supraveghere nucleară a ONU, a scris pe Twitter că monitorizează îndeaproape situația, dar că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală” care se află tot în sudul Ucrainei, notează Reuters.

Energoatom a declarat că atacatorii ruși au aruncat în aer barajul. Conform Energoatom, nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o „amenințare suplimentară” pentru unitatea ocupată de ruși, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca stația să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia Nuclear Power Plant).

În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei. În prezent, situația de la centrala ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii”, a precizat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.