Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „nici regiunea, nici lumea nu-și pot permite mai mult război”, lansând un apel la „reținere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului.

În același timp SUA au avertizat Consiliul de Securitate că vor depune eforturi pentru a trage la răspundere Teheranul în cadrul ONU.

Guterres, vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, le-a amintit statelor membre de Carta ONU, care interzice utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat, în timp ce a condamnat, de asemenea, atacul Iranului asupra Israelului.

Iranul a lansat sâmbătă un roi de drone explozive și a tras rachete în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, riscând o escaladare majoră.

Atacul a fost un răspuns la o presupusă lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanți de top ai Gardienilor Revoluției, urmat luni de confruntări între Israel și aliații regionali ai Iranului, declanșate de războiul din Gaza.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă. Acum este momentul să dezamorsăm și să dezescaladăm situația”, a declarat Guterres la reuniunea convocată după atacul Iranului, transmite Reuters.

Antonio Guterres
SURSA FOTO: Dreamstime

SUA au cerut membrilor ONU condamnarea fără echivoc a atacului Iranului

Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a cerut organismului format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului. Consiliul de Securitate are obligația de a nu lăsa acțiunile Iranului fără răspuns, a mai spus el.

„În zilele următoare, și în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Națiunile Unite”, a spus el, fără a oferi detalii.

„Permiteți-mi să fiu clar: dacă Iranul sau împuterniciții săi vor întreprinde acțiuni împotriva Statelor Unite sau acțiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi tras la răspundere”, a spus el.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că acțiunea țării sale a fost necesară și proporțională și a precizat că, deși Teheranul nu urmărește o escaladare sau un război în regiune și nu are intenția de a se angaja într-un conflict cu SUA, își reafirmă dreptul de a se apăra.

„Dacă SUA inițiază operațiuni militare împotriva Iranului, a cetățenilor săi sau a securității și intereselor sale, Iranul își va folosi dreptul său inerent de a răspunde în mod proporțional”, a spus el.

Israelul acuză Iranul de încălcarea dreptului internațional

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a acuzat Iranul de încălcarea dreptului internațional în cadrul reuniunii și a difuzat un videoclip pe o tabletă care, potrivit lui, arăta interceptarea de către Israel a dronelor iraniene deasupra complexului moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului.

„Poftim, poți să te uiți la el”, a făcut un gest cu tableta și i-a spus ambasadorului iranian, care era de asemenea așezat în sala Consiliului de Securitate.

Erdan a cerut Consiliului de Securitate să condamne Iranul, să reimpună sancțiuni și să desemneze Gardienii Revoluției iraniene drept organizație teroristă.

„Butonul de snooze nu mai este o opțiune. Singura opțiune este de a condamna Iranul și de a utiliza toate mijloacele necesare pentru a-i face să plătească un preț greu pentru crimele lor oribile”, a declarat Erdan în cadrul reuniunii, pe care a solicitat-o sâmbătă.