Prețul petrolului ar putea crește luni, 15 aprilie 2024

Prețul petrolului ar trebui să crească luni, 15 aprilie 2023, după ce Iranul a atacat Israelul. Totuși, cât de mult va crește prețul țițeiului depinde de cum vor răspunde Israelul și țările occidentale.

Îngrijorarea legată de o posibilă reacție a Iranului la atacul asupra consulatului său din Damasc, Siriac, a crescut prețul petrolului săptămâna trecută. Asta a dus la o creștere a prețului țițeiului Brent până la 92,18 dolari americani pe baril, cel mai mare preț din octombrie 2023. La închidere, prețul a fost de 90,45 de dolari americani pe baril, în creștere cu 71 de cenți. Prețurile pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 64 de cenți, ajungând la 85,66 dolari americani pe baril.

„Este rezonabil să ne aşteptăm la preţuri mai mari la reluarea tranzacţiilor. Acestea spuse, nu a existat niciun impact asupra producţiei până acum, iar Iranul a spus că problema poate fi considerată încheiată.

Oricât de acerbă şi dureroasă va fi reacţia iniţială a pieţei, creşterea s-ar putea dovedi a fi de scurtă durată, cu excepţia cazului în care aprovizionarea din regiune este întreruptă material”, a spus Tamas Varga de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

Tamas Varga
Tamas Varga (SURSA FOTO: LinkedIn)

SUA vor invoca G7

Președintele SUA, Joe Biden, a chemat liderii statelor din Grupul Celor Șapte (G7) pentru a decide împreună cum să răspundă diplomatic la atacul iranian. De când Joe Biden a preluat mandatul prezidențial, Iranul a vândut mult mai mult petrol, care e principala sursă de bani pentru ei. Sub Administrația Trump, însă, exporturile de petrol ale Iranului au scăzut mult.

Joe Biden
Joe Biden (SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden)
Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

Administrația Biden zice că nu încurajează Iranul să vândă mai mult petrol și chiar le pune sancțiuni. Dacă Iranul va vinde mai puțin petrol, prețul țițeului și costul benzinei în SUA vor crește, un subiect foarte important din punct de vedere politic înainte de alegerile prezidențiale. Un alt lucru de urmărit e ce se întâmplă cu transportul de petrol prin Strâmtoarea Hormuz, unde trece zilnic cam o cincime din tot petrolul consumat în lume.

„Preţul petrolului ar putea creşte la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul loveşte Israelul de pe teritoriul său. Cât timp va dura orice reacţie va… depinde de răspunsul israelian. De asemenea, întâlnirea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu ochii pe dacă vizează sau nu exporturile de ţiţei iraniene”, a explicat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Giovanni Staunovo
Giovanni Staunovo (SURSA FOTO: X, Giovanni Staunovo)