„Suntem în negocieri cu sindicatul reprezentativ asupra contractului colectiv de muncă. Discuţiile includ atât modificările codului fiscal cât şi eventuale majorări. Avem încredere că discuţiile responsabile cu partenerul social nu vor conduce la diminuări ale salariilor actuale”, se arată într-un răspuns al OMV Petrom. 

OMV Petrom are 13.886 de angajaţi, potrivit raportului pentru primele nouă luni ale acestui an. 

Joi, un alt mare angajator, Kaufland România, a anunţat că preia contribuţiile aferente angajatorului în salariul brut al angajatului. Astfel, fiecare angajat Kaufland România va avea un salariu net mai mare, în medie cu 1,5%. 

„Compania înţelege astfel să liniştească îngrijorările salariaţilor şi familiilor acestora şi îi asigură că, dincolo de schimbările legislative, firma face toate eforturile, cu fapte, pentru siguranţa lor salarială’, a declarat Laura Iancu, director Resurse Umane în cadrul Kaufland România, citată într-un comunicat al companiei. Retailerul a avut anul trecut 14.070 angajaţi. 

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Printre aceste măsuri, autorităţile au decis trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. 

AGERPRES