Potrivit unui comunicat al Petrom, în urma Hotărârii Guvernului 43 din 22 ianuarie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 ianuarie 2014, a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de către ExxonMobil şi OMV Petrom, şi Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia XV ("Midia Deep"). Gas Plus a optat pentru păstrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mică adâncime, ale perimetrului Midia XV. După finalizarea contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% şi Gas Plus 15%.

La rândul său, compania Sterling Resources, înregistrată în Canada, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că finalizat vânzarea participaţiei sale de 65% la o porţiune din Perimetrul Midia, situat în platoul continental al Mării Negre aparţinând României (“Porţiunea Vândută”), către ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom, anunţată iniţial de Sterling în data de 19 octombrie 2012 (“Tranzacţia Midia, Zona de Apă Adâncă”).

Sterling urmează să încaseze 29,25 milioane dolari  americani în termen de şapte zile, sumă ce se va supune impozitului pe profit de 16% din România dar care, conform sistemului de evitare a dublei impozitări, nu va face obiectul impozitării pe profit în Canada. În cazul unei viitoare explorări ”de succes” în Porţiunea Vândută, Sterling va avea dreptul să beneficieze de încasări suplimentare, respectiv suma de 29,25 milioane dolari americani  în cazul în care în Porţiunea Vândută se va face o descoperire comercială şi încă 19,5 milioane dolari la  momentul începerii producţiei din suprafaţa în cauză.

“Încasările nete vor fi folosite pentru consolidarea bilanţului contabil printr-un aflux de numerar. În plus, încheierea tranzacţiei ne va permite să continuăm procesul de reducere a participaţiilor la toate concesiunile deţinute în România. Acest proces a fost temporizat în anul 2013 ca urmare a întârzierii înregistrate în finalizarea tranzacţiei pentru Midia, Zona de Apă Adâncă”, a declarat Jake Ulrich, Preşedinte Sterling şi CEO interimar.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul la Calgary, provincia Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos şi acţiunile sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori TSX-V sub simbolul “SLG”.