În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.

'Nu ştim care vor fi volumele finale pentru că trebuie să ştim cât de multe gaze vor fi disponibile, cât de multe vor fi consumate pe restul pieţelor. Nu avem răspunsurile la aceste întrebări şi sunt prea multe scenarii', a declarat vice-preşedintele OMV pentru Orientul Mijlociu şi bazinul Caspic, Erwin Kroell.

Reprezentantul OMV a mai spus că renunţarea la proiectele gazoductelor South Stream şi Nabucco nu va avea un impact asupra grupului austriac. 'Atât de multe proiecte de conducte nu s-au materializat. Peste 10 ani va fi o conductă', a spus Erwin Kroell. Acesta a mai declarat că decizia OMV de a crea o nouă divizie downstream prin integrarea diviziei de gaze şi energie în segmentul de rafinare şi marketing nu va conduce la modificări semnificative. 'Înainte aveam trei divizii, acum avem două. Pe ansamblu nu vor exista mari modificări şi vom încerca să profităm de sinergiile pe care le avem', a apreciat Erwin Kroell.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99% şi alte 9,36% dintre acţiuni se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: