ACROPO, instituţie publică care este organizată şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului României şi exercită atribuţiile prevăzute de Legea nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, lege care transpune prevederile Directivei 2013/30/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 iunie 2013 privind siguranţa operaţiunilor petroliere şi gaziere offshore şi de modificare a Directivei 2004/35/CE a finalizat procesul de evaluare a Raportului de Pericole Majore asociate cu realizarea sondei L2A in perimetrul XVIII Istria, incluzând inspecția celor două instalatii offshore implicate în acest proiect pentru OMV Petrom S.A. operator care a primit acceptul de a începe operațiunile.

Constantin Gheorghe, președintele ACROPO a declarat, de asemenea, că instituția se pregătește pentru cel de-al doilea proiect, „în momentul actual având loc discuții de clarificare între personalul tehnic al Autorității și reprezentanții Operatorului asupra cerințelor reglementate prin Legislatia secundară, cu scopul de a asigura calitatea documentației pe care noul Operator o va depune la ACROPO”.

ACROPO are ca obiectiv general de activitate limitarea apariţiei accidentelor rezultate ca urmare a derulării operaţiunilor petroliere în zone ale Mării Negre aflate sub jurisdicţia României.