Omul de afaceri Dragoș Săvulescu obține o victorie rasunatoare asupra autorităților române

Odata cu decizia de astazi se consemneaza a doua oara când un tribunal european respinge o cerere de extrădare in cazul sau și pune capăt ultimului capitol din ceea ce domnul Săvulescu descrie ca fiind „o mascarada judiciară ce imi afecteaza viata de 16 ani”, conform unui comunicat.

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros i-a dat dreptate domnului Săvulescu, stabilind că România nu are puterea de a forța extrădarea sa din Grecia și a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România. Domnul Săvulescu a fost arestat în insula Mykonos pe 9 august datorita mentinerii de catre Curtea de Apel Bucuresti a unui mandat vechi de arestare din Februarie 2019 ca urmare a condamnarii sale in dosarul retrocedarilor din Constanța ce dateaza inca din 2005, dosar ce contine acuzatii pe care domnul Savulescu le neagă cu tărie. Curtea de Apel Napoli, Italia, unde domnul Săvulescu este rezident, a respins anterior cererea de extrădare a României, recunoscând în același timp Sentinta în Italia conform legislatiei europene și aplicând apoi o gratiere la respectiva Sentinta,  conform legislatiei italiene.

Informațiile oferite de Dragoș Săvulescu, atunci când a părăsit instanța

Când a părăsit instanța din Syros, Dragoș Săvulescu, în vârstă de 47 de ani, a spus:

„Chiar daca in ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată ca autoritățile române au ignorat abuziv legislația italiană și europeană prin mentinerea unui mandat de arestare in situatia în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru. Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și multumesc avocatului meu – domnul Michalis Dimitrakopoulos pentru calitatea exceptionala a muncii sale. Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz facut în cazul meu ca si în multe alte cazuri din România.”

Soția sa, Angela Martini, în vârstă de 35 de ani, a declarat vizibil relaxata: “Sunt atât de fericită. Se pare că acest coșmar s-a încheiat în sfârșit. Am trait momente demne de scenariu de film, iar dupa ce am inteles care a fost nivelul presiunii facute de autoritatile romane pentru o arestare care s-a dovedit a fi ilegala, am inteles din nou cat de multa injustitie exista. In acest moment insa nu imi doresc decat sa uit aceasta experienta teribila”.

Ca actor, domnul Săvulescu a apărut în filme alături de Kevin Costner și Ryan Reynolds. În ciuda faptului că detinea documente de la autoritățile italiene ce ii confereau dreptul să călătorească, el spune că a fost arestat într-un restaurant din Mykonos, în fața soției și prietenilor săi, într-o operațiune care a implicat peste 30 de ofițeri de poliție și a petrecut apoi doua zile sub arest în Syros înainte de a fi eliberat, în asteptarea deciziei de Miercuri. De atunci, cuplul a locuit pe insula intr-o casa închiriată.

Domnul Săvulescu a fost obligat să angajeze gărzi de corp și a suferit ani de zile acuzații false care i-au afectat puternic afacerea și i-au devastat familia. Printre aceste acuzatii false se numără si cea recenta conform căreia soția sa a deconspirat  locatia in care se aflau, insula Mikonos, postand pe contul sau de Instagram acest detaliu si oferind autoritatilor române posibilitatea sa solicite arestarea sotului ei.

„Este un fake news teribil ce isi are originea intr-o zona tenebroasa a presei romane. Locatia noastră nu era confidențială și nu aveam niciun motiv sa ne ascundem. Am ajuns legal in Grecia calatorind cu avionul iar sotia mea a postat constant pe Instagram locatia in care ne-am aflat in diverse tari europene in ultimele luni” a spus domnul Săvulescu. De asemenea, el a respins acuzațiile potrivit carora a fugit din România pentru a scăpa de închisoare, insistând că era deja un rezident legal al Italiei atunci când sentința i-a fost pronunțată în februarie 2019, la aproape 16 ani după ce dosarul a fost deschis pentru prima dată.

„Autoritățile române au dezinformat în mod deliberat autoritățile elene, chiar dacă au fost informate oficial de catre autoritatile italiene că situația mea a fost clarificată legal în Italia. Acesta este un revoltător abuz de drept internațional facut de către autoritățile din România – care în mod clar trăiesc încă pe vremea lui Ceaușescu – și parte a unei campanii de persecutie pentru o infractiune pe care nu am comis-o. Acest abuz a fost dovedit astăzi prin decizia instanței elene.”

„Cea mai afectată persoana este soția mea”, a adăugat domnul Săvulescu. „Este o persoana extraordinara, frumoasa si iubitoare care a fost pedepsită din cauza situației mele. Acest fapt imi creeaza o presiune imensa și constituie totodata unul dintre motivele principale pentru care sunt atât de revoltat de această nedreptate.”

Vorbind despre calvarul prin care a trecut sotul ei, doamna Martini, in prezent autor si fostă Miss Univers Albania a spus: “Arestarea lui Dragoș în Mykonos a fost un moment extrem de dificil aparut după ce ne-am luptat pentru justitie adevarata atat de mult timp. Este un om extrem de atent , cu o inimă mare, pe care îl iubesc enorm.  Pentru mine, dragostea este totul, iar dacă nu lupți pentru dragoste, atunci pentru ce ar trebui să lupți? Iubirea este cea mai mare superputere a noastra si cu ea suntem gata să infruntam o armată „.

Cuplul, care s-a căsătorit în Statele Unite în 2017, spune că este decis să repare imaginea domnului Săvulescu și să expună public international sistemu „abuziv” din România. „Am tăcut timp de trei ani, dar este destul” a spus domnul Săvulescu, „A venit momentul să spunem adevărul despre așa-zisa justiție din România”.