Acum, fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene va trebui să asigure stabilitatea ţării în cadrul zonei euro, scrie Bloomberg.

De-a lungul mandatului de opt ani în fruntea băncii centrale elene, Papademos a contribuit la bunăstarea economică a ţării, ajutând Grecia să atingă rate de creştere economică ce le-au depăşit, la acea vreme, pe cele ale Germaniei sau Franţei. Acum, Grecia se află în situaţia de a nu îşi mai putea achita datoriile.

"Este un lider care poate conduce Grecia în vremuri tulburi, dar trebuie ţinut cont că nu are experienţă politică", a spus Spyros Economides de la London School of Economics. "O coaliţie politică va accepta să convieţuiască cu acesta doar pentru o anumită perioadă, limitată, de timp", a completat acesta.

Papademos vine în fruntea guvernului la doar o săptămână după ce Germania şi Franţa au prevenit Grecia că îi vor tăia orice formă de ajutor până în momentul în care ţara va aproba planul de salvare asupra căruia s-a convenit pe 26 octobmrie, la Bruxelles. Dacă acest plan nu va fi aprobat, atunci Grecia ar putea fi exclusă din zona euro.

Cum a reuşit Grecia să adopte euro

În martie 1998, Grecia a devalorizat drahma cu 14 procente în raport cu un coş de monede europene, pentru a intra în zona pregătitoare pentru adoptarea euro. Papademos a menţinut atunci rata dobânzii cheie la peste 10% pentru a tempera presiunile inflaţioniste. Până în anul 2000, inflaţia care era de 14,2% în 1993, a scăzut la 3,2%.

Moştenirea lui Papademos a fost însă anulată de criza financiară ale cărei efecte s-au manifestat prin intermediul pieţelor financiare. Guvernul lui Papandreou, ales în urmă cu doi ani, a dezvăluit deficite bugetare aproape duble în raport cu administraţia anterioară.

Guvernul anterior ascunsese însă nivelul de îndatorare prin anumite aranjamente fianciare realizate de Goldman Sachs Group.

"Primirea Greciei în zona euro a fost o greşeală", a spus Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, în cadrul unui interviu la postul de televiziune France 2, pe 27 octombrie. "Grecia a intrat pe baza unor date false".

Cariera academică

Papademos a fost profesor de economie la Universitatea Columbia din New York, din 1975 până în 1984, şi la Universitatea din Atena, din 1988 până în 1993.

"Este un bancher cumpătat şi talentat. Şi este suficient de detaşat de politica din Grecia pentru a fi considerat o persoană care se află în afara corupţiei politice", a spus Fredrik Erixon, şeful Centrului European pentru Politici Economice Internaţionale din Bruxelles.