OMS: Răspândirea Omicron nu va fi împiedicată de interdicțiile generale de călătorie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor, relatează AFP .

”Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, a indicat OMS într-un document tehnic.

Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.

OMS face apel la calm

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut statelor din blocul comunitar să aibă un răspuns rațional la varianta Omicron. Având în vedere că noua tulpină sud africană a provocat panică în ultimele zile, acesta a apelat la calm.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi statelor membre un răspuns ”raţional” şi ”proporţional” la varianta Omicron, apelând la calm în faţa noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile, informează AFP.

”Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent”, a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva.

”Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile”, a mai spus el.

”Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional”, instrumentul juridic de referinţă pentru OMS şi ţările semnatare, a mai spus el.

Tulpina Omicron, tratată cu mare seriozitate de către OMS

Şeful OMS a mai subliniat că organizaţia ”tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie” şi a făcut apel la statele membre să procedeze într-un mod similar.

Acesta a subliniat că nu trebuie ”să fim surprinşi” de această evoluţie; ”Asta fac virusurile”.

”Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze – fără să remediem inegalităţile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale şi de sănătate publică într-o manieră adaptată şi coerentă – cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutaţii într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica”, a susţinut Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Semnalată în Africa Australă săptămâna trecută, această nouă tulpină a fost detectată pe toate continentele fapt care a determinat un număr tot mai mare de state să-şi suspende zborurile spre Africa Australă, să instituie dispozitive preventive şi, în cazul celor care stau bine cu rezervele de vaccinuri, să-şi îndemne populaţia să recurgă la doza a treia.

Directorul OMS a mulţumit ”Botswanei şi Africii de Sud că a detectat, secvenţiat şi semnalat această variantă atât de rapid” şi a spus că este ”profund preocupat de faptul că aceste ţări sunt acum penalizate de alte state pentru că au procedat aşa cum trebuie”.