Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru eliberarea din izolare a pacienților care au contractat infecția cu noul coronavirus s-au schimbat. În afara vindecării clinice, nu mai trebuie să fie efectuate cele două teste tampon, cu rezultat negativ, la cel puțin 24 de ore între ele. Ghidul provizoriu al OMS, actualizat pe 27 mai prevede că trei zile fără simptome (inclusiv febră și probleme de respirație) sunt suficiente pentru constarea însănătoşirii unei persoane. 

„Criteriile actualizate- specifică OMS – reflectă rezultatele recente care demonstrează că pacienţii care nu mai prezintă niciun fel de simptome pot continua să fie pozitivi la virsusul SarsCoV2, în condiţiile în care sunt supuşi testului RT-PCR, timp de mai multe săptămâni. În ciuda faptului că persoanele rezultă pozitive la test, este improbabil ca acestea să fie infectate, astfel încât nu pot transmite virusul altcr persoane”.

Conform documentului OMS, criteriile de externare a pacienților din izolare, fără a fi necesară repetarea testului sunt următoarele: pentru pacienții simptomatici, la 10 zile de la debutul simptomelor, la care se adaugă cel puțin 3 zile suplimentare fără simptome (inclusiv febră și simptome respiratorii): iar pentru cazurile asimptomatice: la 10 zile după testul pozitiv pentru SarsCov2.

Soluția OMS

OMS oferă şi exemple: „În cazul unii pacient care a avut simptome timp de două zile, acesta ar putea fi scutit de izolare după 10 zile plus 3, adică după 13 zile de la data apariției simptomelor; în cazul unui pacient care a prezentat simptome timp de 14 zile, acesta poate fi externat la 17 zile de la data debutului simptomelor; cel care a avut simptome timp de 30 de zile, ar putea fi externat la 33 de zile de la debutul simptomelor”.

Documentul mai prevede şi că țările pot alege să continue să ia în considerare rezultatele testelor ca elemente ale criteriilor de eliberare. În acest caz, se poate utiliza recomandarea inițială de efectuare a „două teste Pcr negative la cel puțin 24 de ore distanță”. 

Decizia de modificare a procedurilor a fost luată în baza faptului că faptul că virusul activ nu rezultă prezent, dacă nu rareori, în probele respiratorii ale pacienților după 9 zile de la debutul simptomelor, în special în cazurile de infecție ușoară, notează Rainews.

Noile orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind certificarea vindecării de către Covid-19 vor trebui aprofundate de Comitetul Științific Tehnic (CTS) al Ministerului Sănătății, deoarece acestea ar putea afecta dispozițiile în vigoare în Italia şi în alte ţări.