OMS trage un semnal de alarmă la nivel mondial. Anunțul vine din partea directorului executiv al Programului pentru urgenţe de sănătate al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan.

Potrivit acestuia, vaccinurile împotriva COVID-19 ar trebui să poată fi adaptate rapid dacă îşi pierd eficacitatea împotriva mutaţiilor coronavirusului, informează Reuters, citată de Agerpres.

El a dat și un exemplu foarte clar: gripa.

“Să privim la gripă. Schimbăm compoziţia vaccinului de două ori pe an, pentru emisfera nordică şi pentru cea sudică, şi suntem capabili să distribuim vaccinuri foarte, foarte rapid pentru a combate tulpini predominante de gripă”, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele de socializare.

OMS are încredere în vaccinurile anti-covid

Totodată, acesta a mai adăugat că vaccinurile existente în prezent pot fi adapte și pentru noile tulpini, dar și pentru alte mutații pe care le-ar putea suferi virusul ucigaș.

“Nu există niciun motiv dacă acest virus evoluează până la un punct în care vaccinurile noastre încep să-şi piardă eficacitatea (de ce nu am putea să ne vaccinăm împotriva COVID-19). Putem adapta aceste vaccinuri şi cred că putem adapta aceste vaccinuri rapid”, a mai spus oficialul OMS.

De menționat este faptul că și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid din România, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre eficiența vaccinurilor. El susținea că aceste vaccinuri sunt eficiente și cazul noilor tulpini de COVID.

“Da, la acest moment, datele sunt cât se poate de bune, şi anume eficacitatea acestor vaccinuri este păstrată şi pentru tulpina din Marea Britanie şi care, din păcate, vedem că este emergentă şi în România. Ca atare, a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare şi creşterea numărului de persoane vaccinate zilnic, tocmai pentru a asigura protejarea unui număr cât mai mare de persoane într-un interval mai scurt de timp.

A fost şi motivul pentru care am decis devansarea etapei a doua, începând cu data de 15 ianuarie. După cum ştiţi, ea era prevăzută la începutul lunii februarie”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.