Omicron deja s-a instalat în Europa! În prezent, statul european considerat focar de infecție cu noua tulpină Covid-19 este Norvegia.

Țara nordică deja a anunțat public că intenționează să implementeze noi restricții pentru a preveni răspândirea Omicron pe teritoriul țării. Măsurile aspre vizează, în principal, orașul Oslo, dar și regiunile din jurul capitalei norvegiene.

Focar de infecție cu Omicron în Norvegia

Contaminările cetățenilor au izbucnic după ce un număr semnificativ de persoane a participat la o petrecere de Crăciun. După încheierea evenimentului, participanții au fost supuși testării anti-covid. În urma verificării medicale, rezultatele testului pentru Covid-19 au fost pozitive pentru jumătate din totalul invitaților.

La aflarea acestei informații, autoritățile norvegiene sunt îngrijorate că cele 60 de persoane ar putea fi contaminate cu noua tulpină Omicron. Dacă temerile lor vor fi confirmate de către cadrele medicale, atunci Norvegia va deveni cel mai mare focar de infecție cu noua variantă Covid-19.

„Situația este îngrijorătoare. Aceasta arată că virusul se răspândește foarte ușor și că vaccinul nu protejează la fel de bine împotriva tuturor infecțiilor. Sperăm și credem că vaccinul protejează împotriva formelor serioase ale bolii însă nu știm până la ce punct”, a spus ministrul Sănătății din Norvegia, Ingvild Kjerkol, după ce autoritățile sanitare au spus că o persoană contaminată este infectată cu Omicron.

Trebuie menționat faptul că toate aceste persoane au fost imunizate cu vaccinul anti-Covid.

Invitații au fost testați după cină

Evenimentul cu pricipa a fost organizat de către o companie norvegiană care folosește energie solară, Scatec, în Oslo, fiind invitați 120 de oameni. Petrecerea de Crăciun a avut loc într-un restaurant la finalul lunii precedente, pe 26 noiembrie. După servirea cinei, toți oamenii prezenți la eveniment au fost verificați cu testele anti-covid.

„Probabil că varianta Omicron se va răspândi în Norvegia”

Guvernul din Norvegia a anunțat public că deja au intrat în vigoare noi restricții naționale și regionale împotriva contaminării cu Omicron. Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a explicat că cele mai stricte măsuri se vor aplica în Oslo, oraș cu aproape 700.000 de locuitori, și în districtele din împrejurimile capitalei.

„Probabil că varianta Omicron se va răspândi în Norvegia și de aceea guvernul crede în măsurile mai stricte”, a declarat Jonas Gahr Stoere.

Marți, 30 noiembrie, Norvegia a recomandat folosirea măștilor de protecție în transportul public și în mall-uri, potrivit euronews.com.