Europa a aprobat un sprijin de consolidare pentru apărarea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

Consiliului UE a precizat în cadrul unui comunicat că ajutorul respectiv a venit în urma solicitărilor din partea țărilor beneficiare și a fost aprobat în cadrul Instrumentului european pentru pace. Sprijinul pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova „nu prevede furnizarea de echipamente concepute pentru a asigura o forţă letală”.

Totuși, instrumentul european pentru pace permite furnizarea de arme. Amintim că Ucraina se află în tensiune de când Rusia a desfăşurat importante mijloace militare şi trupe de luptă la granița sa.

UE a oferit Kievului o finanţare de 31 de milioane de euro

UE a oferit Kievului o finanţare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru „întărirea capacităţilor forţelor armate ucrainene, în special cu unităţi medicale, spitale de campanie, unităţi de genişti şi unităţi de logistică”, este menționat în comunicatul respectiv. Totodată, se acordă sprijin pentru lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Georgia beneficiază de 12,7 milioane de euro şi 7 milioane sunt alocaţi Republicii Moldova pentru a ajuta aceste două ţări să îşi consolideze capacităţile forţelor armate de a oferi asistenţă medicală şi logistică populaţiilor civile „în cazul unei crize sau situaţii de urgenţă”.

Instrumentul european pentru pace a fost creat în martie 2021 pentru a finanţa acţiunile externe ale UE cu implicaţii militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a consolida securitatea şi stabilitatea la nivel internaţional.

Republica Moldova a primit o lovitură dură din partea Rusiei

Anterior, compania Gazprom a anunțat luni că va sista furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova din cauza unor datorii neachitate. Gazprom a avertizat că planul urmează a fi pus în practică dacă Guvernul de la Chișinău nu achită sumele pe care ar fi trebuit să le plătească până pe 22 noiembrie, pentru livrări de gaze deja efectuate.

Compania rusă s-a declarat „extrem de dezamăgită” de faptul că Republica Moldova nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale. Serghei Kuprianov, reprezentantul companiei Gazprom, a declarat la postul de televiziune „Rossia 24” că Gazprom a acceptat anterior condițiile Republicii Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale. Potrivit oficialului Gazprom, în document se regăsește o prevedere „esențială și importantă”, conform căreia „Republica Moldova achită în timp plățile curente pentru gazul livrat”.