Finanţarea preluării activelor de petrochimie ale rafinăriei Arpechim Piteşti de către Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), pentru 13 milioane de euro, va fi asigurată dintr-un credit bancar, atras fără garanţii de stat, potrivit directorului general al combinatului chimic, Constantin Roibu.

„Banii au fost împrumutaţi de la un consorţiu de bănci fără garanţii de stat şi fără ajutorul statului. De fapt, este o garanţie bancară semnată în luna decembrie şi deschisă în favoarea Petrom de la BRD-SocGen. Am împrumutat banii la dobânda pieţei, iar creditul este pe un an”, a afirmat Roibu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că împrumutul este garantat cu contracte de export al produselor combinatului chimic.

Roibu a menţionat că Oltchim va face angajări pe partea de petrochimie şi, pe de altă parte, că datoriile combinatului totalizează 430 de milioane de euro. A anunţat de asemenea că vrea să preia CET Govora – pentru a-şi asigura necesarul de electricitate şi exploatarea minieră din Vâlcea, de la Salrom- pentru materie primă.

El a arătat că anul în care compania va avea gradul maxim de îndatorare va fi 2010, când datoriile companiei vor ajunge la 650 milioane de euro, iar cifra de afaceri estimată va fi de 780-800 milioane de euro.

Oltchim are nevoie de credite de 424 milioane de euro pentru retehnologizare, a mai spus şeful companiei.

Oltchim va plăti Petrom (SNP) 13 milioane de euro pentru preluarea activelor de petrochimie ale rafinăriei Arpechim, iar datoriile combinatului chimic către compania petrolieră, de 112 milioane lei, vor fi reeşalonate. Află mai multe detalii.