SUA au îngheaţă active de peste un miliard de dolari ale lui Suleiman Karimov

Suleiman Karimov este oligarhul rus ale cărui active au fost înghețate de Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii (The Fed). Menționăm faptul că acesta fusese sancționat de către Guvernul de la Washington chiar de dinaintea izbuznirii războiului din Ucraina.

O investigaţie a autorităţilor americane a „relevat că Suleiman Karimov a folosit o serie complexă de structuri legale şi de interpuşi pentru a-şi disimula interesele în Heritage Trust”, companie americană ce are sediul în statul american Delaware. Delaware este fieful preşedintelui american Joe Biden şi are un regim fiscal foarte avantajos pentru societăţile comerciale, atrăgând astfel numeroase companii străine.

Încă din anul 2018, Suleiman Karimov se regăseşte pe lista neagră a SUA pentru presupuse fapte de spălare de bani, iar acum află și pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi de către Occident din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, relatează agenția de presă AFP.

Amintim faptul că Statele Unite ale Americii au decis recent să impună o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu angajamentele luate la Summitul G7 ce a avut loc în Germania.

SUA a impus noi sancțiuni economice împotriva Rusiei

Departamentul Trezoreriei din Statelele Unite ale Americii a precizat că a impus sancțiuni împotriva a 70 de entități, dintre care multe sunt esențiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

De asemenea, a impus sancțiuni și împotriva a 45 de entități și 29 de persoane, inclusiv unități militare rusești și agenția de informații FSB, a precizat Trezoreria. Peste 500 de ofițeri militari ruși vor fi, de asemenea, afectați de restricții de viză, la fel ca și alți oficiali.

„Luarea în vizor a industriei de apărare a Rusiei va reduce capacitățile președintelui rus Vladimir Putin și va împiedica și mai mult războiul împotriva Ucrainei, care a fost deja afectat de un moral scăzut, lanțuri de aprovizionare rupte și eșecuri logistice”, a declarat marți Janet Yellen, secretarul Trezoreriei din SUA, relatează agenția de presă Reuters.

Rostec, conglomeratul de stat rusesc din domeniul aerospațial și apărării, se află pe lista sancțiunilor. Potrivit Trezoreriei SUA, „umbrela de management a Rostec include peste 800 de entități dintr-o gamă largă de sectoare”. Toate entitățile deținute în proporție de 50% sau mai mult, direct sau indirect, de Rostec sunt blocate.

O altă companie vizată de sancțiuni este United Aircraft Corporation, producătorul avioanelor de luptă rusești MiG și Sukhoi, companie deținută majoritar de Rostec. Trezoreria SUA a declarat că această măsură are ca scop „slăbirea capacității Rusiei de a-și continua asaltul aerian asupra Ucrainei”.

Și celebra companie Tupolev, producătorul bombardierelor strategice rusești și al avioanelor de transport, a fost sancționată. De asemenea, noile sancțiuni interzic importul de aur rusesc, cu excepția celui localizat în afara Rusiei înainte de data de 28 iunie 2022.

Aurul este cel mai mare export non-energetic al Rusiei și un activ crucial pentru Banca Națională a acestei țări, care s-a confruntat cu restricții de acces la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.