Întrebată dacă PSD are în plan o iniţiativă de amânare a alegerilor locale, în condiţiile creşterii zilnice a numărului persoanelor infectate cu SARS-Cov 2, Vasilescu a răspuns că nu se pune problema de așa ceva.

„Nu! Este responsabilitatea Guvernului României să organizeze aceste alegeri. Şi, atât timp cât le organizează corect, nu ar trebui să fie probleme. Dacă fiecare om primeşte o mască, atunci când intră în secţia de votare, şi o pereche de mănuşi, nu are ce să se întâmple. Ori lucrurile acestea sunt deja prevăzute în lege.

E foarte adevărat că există o lege care prevede că 15 milioane de măşti trebuiau să plece deja către persoanele vulnerabile şi nu a ajuns nicio singură mască la ele. Deci, e un lucru la care trebuie să răspundă Guvernul României, nu PSD”.

Parlamentul stabilește data alegerilor

De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban a transmis parlamentarilor PSD să facă un proiect de modificare a legii, dacă doresc schimbarea datei alegerilor locale, 27 septembrie, în replică la afirmaţiile acestora pe marginea scrutinului.

„Nu îmi cereţi mie să schimb data alegerilor, data alegerilor este stabilită de Parlament, voi aţi votat data alegerilor. Domnule, nu contează cine propune guvernul, voi v-aţi asumat această răspundere, să stabiliţi data alegerilor. Parlamentul a stabilit prin lege, guvernul nu poate să schimbe data alegerilor. Dacă vreţi să schimbaţi data alegerilor, faceţi proiect de lege de modificare, asumaţi-vă public că nu vreţi să organizaţi alegeri, lumea va înţelege ce va înţelege din acest lucru”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, în plenul Parlamentului.

Acesta a mai precizat că, în ceea ce îl priveşte, ca premier, singurul lucru pe care poate să-l facă este să respecte legea în vigoare.

„Singurul lucru pe care pot să îl fac este să respect legea, am adoptat toate actele normative subsecvent, avem planul de măsuri în curs de pregătire pentru a diminua la maxim un posibil risc de răspândire a virusului, dar asta nu se poate face decât dacă toţi actorii politici respectă regulile, că după aia o mă trezesc că, dacă instituim obligativitatea purtării măştii, o să mă acuzaţi că vă discriminez. Dacă veţi face campanie fără să respectaţi regulile, o să fiţi amendaţi. Vă spun de acum, vom aplica legea pentru toţi, indiferent că e candidatul PSD, candidatul altui partid politic sau candidatul PNL”, a spus Orban.