Lia Olguța Vasilescu nu a mai răbdat și a postat pe internet un mesaj prin care ia apărarea pensionarilor, în fața diverselor măsuri ce îi vizează, propuse azi de reprezentanții forțelor politice de dreapta.

Concurs în a-și bate joc de pensionari

Astfel, fostul ministru al Muncii a reacționat în urma ultimelor propuneri făcute de Andrei Caramitru, fostul consilier economic al președintelui USR – Dan Barna, care spune că pensionarii ar trebui să plătească asigurări de sănătate, la fel ca salariații.

”Între forțele de dreapta e concurs: Cine îți bate joc mai mult de pensionari și îi afundă în sărăcie!”, a scris social – democrata vineri pe Facebook.

Creșterea pensiilor, contestată

Trebuie precizat faptul că în mandatul de ministru al Muncii al Liei Olguța Vasilescu a fost concepută actuala Lege a Pensiilor, care prevede majorarea anul acesta cu 40% a tuturor pensiilor.

Măsura este azi extrem de contestată de mediul financiar și de busines, care susține că o asemenea majorare de pensii ar băga bugetul țării în colaps.

De exemplu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut săptămâna aceasta că țara noastră nu are soluţie financiară şi economică pentru creşterea pensiilor.

Adâncirea deficitului

”Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu este ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială”, a spus Isărescu.

În plus, un document publicat la finele lui 2019 de Consiliul Fiscal arată că nu este posibilă o consolidare bugetară în condițiile actualului calendar de majorare a pensiilor. Este necesară semnalarea unei schimbări de tendință, apreciază instituția, care vorbește de o perspectivă pe termen mediu.

Mai mulți economiști-șefi ai instituțiilor bancare străine din România au susținut, de asemenea, că respectarea calendarului de majorare a pensiilor în 2020 ar conduce la o explozie a deficitului bugetar și la o șubrezire a poziției externe a României.

Loviturile PNL pentru pensionari

În afară de controversa pensiilor speciale, Guvernul PNL a declarat în numeroase rânduri că pensiile vor fi mărite anul acesta, conform legii. Președintele Iohannis a susținut același lucru.

În același timp, însă, mai multe voci din zona guvernamentală vorbesc insistent de lipsa resurselor financiare pentru a fi adoptată această măsură și de necesitatea unei iminente reforme a sistemului de pensii.

În acest scop, Guvernul Orban a propus deja creșterea opțională a vârstei de pensionare până șa 70 de ani, dar și alte măsuri, cum ar fi interzicerea cumulului cu salariul pentru cei care lucrează la stat.

Neștiința de la USR

”Toată lumea să plătească asigurare de sănătate. Nu doar angajații. Și cei pe pfa și drepturi de autor (nu practic 0 ca acum), pensionarii (peste o anumită pensie de exemplu 1200 lei)”, a scris recent Andrei Caramitru pe pagina sa de Facebook.

Măsura ar reprezenta o gravă lovitură pentru pensionari. Dacă un pensionar cu pensia de 1.300 de lei ar plăti asigurarea de sănătatea,acel bătrân ar pierde pe lună aproximativ 300 de lei. Cu alte cuvinte, pensionarii cu pensii mici ar rămâne muritori de foame.

Trebuie precizat că PFA-urile plătesc deja, conform legislației în vigoare, asigurarea de sănătate, lucru pe care Andrei Caramitru pare că nu îl cunoaște.