Fosta vicepreședintă a PSD, Lia Olguța Vasilescu, a postat luni pe internet o serie de mesaje prin care acuză violent primele rezultate ale guvernării PNL.

Este vorba atât de creșterea semnificativă a ROBOR, cât și despre datele raportate de BNR privind rezerva valutară ori situația deficitului guvernamental, în urma rectificării bugetare realizate de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care a urcat diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetare la 4,4% din PIB.

”#aveticeativotat”

”Păi? Nu mai cere nimeni demiterea guvernului din cauză de ROBOR? Abia domolisem creșterea lui prin OUG 114. Lasă că o abrogă incompetenții!”, a scris fostul ministru pesedist pe Facebook.

Este vorba despre faptul că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României – BNR.

Dealtfel, ROBOR s-a scumpit pentru toate scadențele, iar pe cea mai scurtă scadență, cea overnight, majorarea este de la 2,69% la 2,98%. Iar împrumuturile cu scadența ”a doua zi” s-au scumpit pe interbancar cu 10%, respectiv 0,3 puncte procentuale de la 2,7% la 3%.

Prăpăd în rezerva valutară

Mai mult decât atât. BNR a cheltuit peste un miliard de euro, din rezerva valutară, doar în luna noiembrie, pentru a apăra cursul monedei naționale, într-o încercare disperată de a nu se trece de pragul psohologic de 4,8 lei pentru un euro.

Astfel, rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,091 milioane de euro în noiembrie, pe fondul luptei împotriva deprecierii monedei naționale, arată datele publicate luni de banca centrală. Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au coborât cu 3,12%, la 33,817 miliarde de euro, la finalul lunii noiembrie, de la 34,908 miliarde de euro la 31 octombrie 2019, potrivit datelor BNR.

Aste se întâmplă ”când vin la putere ticăloșii iresponsabili”, arată Lia Olguța Vasilescu pe Facebook, reprezentanta PSD insistând cu hashtag-ul ”aveticeativotat”.