Lia Olguța Vasilescu se declară furioasă cu privire la inițiativa legislativă privind Legea plafoanelor, pe care Guvernul Orban intenționează să își asume răspunderea în Parlament.

Reprezentanta PSD a distribuit pe Facebook mesajul unui cunoscut economist, Adrian Câciu, care acuză Guvernul liberal că intenționează să adopte la anul toate măsurile negative de care au fost acuzați cei de la PSD, dar cu asupra de măsură.

Creșterea necesarului de finanțare

Este vorba despre creșterea uriașă a datoriei publice, prin împrumuturi nesăbuite, care vor aduce dezechilibrea majore în balanța macroeconomică a țării.

”Hai să vă redau citatele din Expunerea de motive publicată pe site MFP la Legea Plafoanelor și să amintesc faptul că Prinţul îmi dă dreptate şi recunoaşte că creșterea deficitului de la a doua rectificare a condus la creșterea necesarului brut de finanţare un cost crescut de finanțare al statului:

Costul finanțării

„Pentru anul 2020, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 45%, luând în considerare eventualele evoluții sub așteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât şi ale piețelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2020.”

„Derapajul deficitului bugetar pentru 2019 influențează negativ managementul datoriei publice prin creșterea necesarului brut de finanțare (determinat de nivelul deficitului bugetar si volumul refinanțării datoriei publice) cu impact direct atât asupra datoriei suplimentare ce trebuie contractate pentru acoperirea acestor necesități, cat și asupra costului suveran de finanțare.”

Dă Doamne minte, că e noapte afară!”, arată mesajul preluat de Lia Olguța Vasilescu.

Împrumuturi nejustificate

”Sunt aceleași persoane care acuzau că Guvernul se împrumută şi că creşterea economică s-a obținut pe datorie şi că aceste datorii vor fi plătite de copiii noştri.
Acum au uitat!

Hai să va spun ceva: asta știe oricine, nici nu trebuie să fie economist. Să rezolve deficitul cu împrumuturi. Nici nu trebuia sa avem ministru de finanțe pentru asta, se rezolvă de la sine.
Mă așteptam la alte măsuri, prin care deficitul să nu fie peste 3%, iar datoria publică sa fie menținută în maxim 36% din PIB.

Nu e cazul. Prințul rezolvă cu împrumuturi!
Şi nu cresc datoria cu puţin (1-2% din PIB) ci cu 10% din PIB!!!

Adică cu 23 de miliarde de euro (raportat la PIB 2020).

Şi atunci, unde e genialitatea aceea economică care stătea în opoziţie și acum, la butoane fiind, acţionează exact pe dos decât declara?

Invitație la neplata taxelor

23 de miliarde de euro adăugati la datoria publică pentru finanțarea deficitului înseamnă 38% din bugetul general consolidat al statului.
Cum să construiești un buget în care nu te bazezi pe veniturile fiscale în pondere ridicată și pe diminuarea evaziunii fiscale?
Inviţi la neplata taxelor sau cum? Adică în loc sa încasezi 26 de miliarde de euro din evaziune, preferi sa îndatorezi țara cu 23 de miliarde de euro? Genial!”, se mai arată în mesajul preluat de Lia Olguța Vasilescu.