In prima etapa, Van Gulik International va investi aproximativ 40-50 milioane de dolari in construirea si amenajarea primilor 40.000 mp de spatii industriale si de depozitare din incinta acestui parc industrial, care vor deservi activitati din domeniul electronicii si al calculatoarelor, „produse cantitativ mici, dar cu valoare mare”, dupa cum declara Sint Antonius van Gulik, presedinte al firmei olandeze. Investitorul, care va folosi ca finantare un credit extern sindicalizat, isi asuma atat rolul de atragere a firmelor care vor functiona in parcul industrial, cat si de administrare ulterioara a acestuia. Lucrarile la Freezone Eastgate vor incepe in aceasta vara, iar primii chiriasi se vor putea muta in incinta parcului in 2002.
Cinci atuuri pentru investitorii straini
Sint Antonius van Gulik afirma ca exista negocieri cu mai multe companii internationale, din SUA, Asia si Europa, dar nu doreste sa faca publice numele acestora si sumele pentru care se poarta discutii in acest moment. Freezone Eastgate le va oferi acestora spre inchiriere spatii construite si utilate la cel mai inalt nivel de calitate – hale cu o inaltime de 10 metri, echipate cu sisteme antiincendiu, de aerisire s.a.m.d., iar zona va fi securizata, intrarea si iesirea fiind monitorizate prin sistem de chip-card, si va fi pazita in permanenta.
Proiectul Freezone Eastgate se va intinde pe o suprafata totala de aproape sapte hectare, concesionate pe o perioada de 50 de ani de la Ministerul Transporturilor. Datorita statutului de zona libera, investitorul care va amenaja spatiile si toate firmele care vor activa in incinta acestui parc industrial vor beneficia de facilitatile acordate prin Legea nr. 84/1992: exceptarea de la plata taxelor vamale pentru mijloace de transport sau bunuri provenite din alte tari sau destinate altor tari, scutirea de plata accizelor si a impozitului pe profit, scutirea de TVA etc.
Aceste facilitati fiscale sunt considerate de Sint Antonius van Gulik drept unul dintre cele cinci puncte forte cu care si-a propus sa-i cucereasca pe viitorii sai parteneri internationali de afaceri. Celelalte atuuri sunt: amplasarea intr-o zona strategica (pe viitor, Constanta va fi „prinsa” in Coridorul de transport transeuropean), forta de munca ieftina si supercalificata – mai ales in domeniul informaticii – clientii pot beneficia de serviciile unei firme de marketing cu experienta internationala, iar Romania si celelalte tari est-europene vecine ofera o piata cu potential mare, de circa 200 milioane de oameni.
Studiile de fezabilitate si toate demersurile administrative necesare acestui proiect au fost realizate de societatea Navlomar. Directorul general Ioan Virgil Dragan declara ca experienta pe care a dovedit-o firma olandeza Van Gulik in Romania – sapte ani de activitate la santierul naval din Tulcea – o recomanda drept un partener serios. Dezvoltarea acestui parc industrial si de distributie va atrage interesul oamenilor de afaceri de pretutindeni, fapt care, afirma Ioan Virgil Dragan, se va reflecta si pe plan local, in dezvoltarea unor activitati de transport maritim si servicii aferente acestora. Pentru Navlomar, in perspectiva, un castig direct ar fi ca firma olandeza s-a angajat ca toate problemele legate de navigatia maritima (brokeraj de inchirieri de nave, consultanta privind plata taxelor, a restrictiilor de navigatie, inchiriere de docuri, asistenta pentru tranzit cargo etc.) vor fi trecute prin Navlomar.
Freezone Eastgate este primul proiect de o asemenea anvergura care sparge gheata in zona de est a tarii, vaduvita, in ultima perioada, de atentia investitorilor straini.     

Parcul Industrial Freezone Eastgate – Agigea
Investitor:     Van Gulik International
Suprafata totala:     68.000 mp
Suprafata spatii de inchiriat:    40.000 mp
Facilitati spatii: inaltime 10 m, aer conditionat, sistem antiincendiu, sistem de securitate chip-card, rampe de distributie, finisaje occidentale
Activitati gazduite in prima faza: calculatoare si electronica, farmaceutica, cosmetica.

Facilitatile acordate pentru zonele libere, conform Legii nr. 84/1992:
Art. 12. Terenurile si constructiile din zonele libere pot fi concesionate sau inchiriate persoanelor fizice si juridice, pe o perioada de maximum 50 de ani.
Art. 13. Mijloacele de transport, marfurile si alte bunuri provenite din strainatate sau destinate altei tari, care se introduc sau se scot din zonele libere, sunt exceptate de la plata taxelor vamale si a impozitelor.
Art. 14. Pentru activitati desfasurate in zonele libere, agentii economici sunt scutiti de plata impozitului pe circulatia marfurilor, a accizelor si a impozitului pe profit, pe toata durata activitatii.
Art. 15. La lichidarea sau restrangerea activitatii desfasurate in zona libera, persoanele fizice sau persoanele juridice straine pot transfera in strainatate capitalul si profitul, dupa plata tuturor obligatiilor catre statul roman si partenerii contractuali.
Art. 17. Materialele si accesoriile romanesti care intra in zonele libere si sunt folosite pentru fabricarea unor bunuri sunt scutite de taxe vamale, cu indeplinirea formalitatilor de export.
Art. 18. Bunurile romanesti care se utilizeaza pentru constructii, reparatii si intretinerea de obiective in teritoriul zonelor libere sunt scutite de taxe vamale.