Iniţiativa elaborării unei rezoluţii în acest caz i-a aparţinut eurodeputatului român Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE). Ulterior, şi alte grupuri politice au elaborat propriile rezoluţii, iar marţi seară s-a negociat forma finală a rezoluţiei comune susţinute de cele şase grupuri menţionate şi adoptate joi.
”Parlamentul European condamnă cu fermitate site-ul de internet lansat de PVV, deoarece acesta este contrar valorilor fundamentale europene precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, şi riscă să distrugă însăşi temelia Uniunii, formată din pluralism, nediscriminare, toleranţă, dreptate, solidaritate şi libera circulaţie.

PE consideră că site-ul PVV reprezintă o iniţiativă rău intenţionată, care urmăreşte să creeze disensiuni în societate şi să obţină avantaje politice în detrimentul lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est”, relevă rezoluţia PE.

Eurodeputaţii îi solicită premierului olandez Mark Rutte ca în numele guvernului olandez să condamne şi să se distanţeze de această iniţiativă deplorabilă şi subliniază, în plus, obligaţia tuturor guvernelor Uniunii Europene de a garanta dreptul la libera circulaţie şi dreptul la nediscriminare.
PE îi mai cere ”guvernului olandez să nu treacă cu vederea politicile Partidului olandez al Libertăţii, care sunt în contradicţie cu valorile fundamentale ale UE, şi le solicită autorităţilor olandeze să investigheze dacă iniţiativa PVV a avut ca rezultat incitarea la ură şi discriminare”.
Guvernul olandez este chemat să răspundă rapid scrisorilor trimise de Comisia Europeană referitoare la legislaţia avută în vedere, care ar putea încălca directiva 38/2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora şi să dea curs solicitărilor formulate de Parlamentul European în rezoluţiile sale.
De asemenea, ”Parlamentul European invită Consiliul European să condamne oficial site-ul PVV deoarece subminează aceste drepturi şi reprezintă un afront la valorile şi principiile europene” şi solicită ”Comisiei şi Consiliului să depună toate eforturile posibile pentru a opri răspândirea atitudinilor xenofobe, cum ar fi cele exprimate pe acest site de internet, şi să asigure implementarea efectivă a Deciziei-cadru privind rasismul şi xenofobia în toate statele membre”.
Rezoluţia PE accentuează că lucrătorii din ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au avut un impact pozitiv asupra economiei statelor membre şi nu au provocat perturbări serioase în pieţele muncii, având o contribuţie semnificativă la creşterea economică susţinută din UE.
Rezoluţia PE menţionează că site-ul PVV incită în mod deschis la discriminare împotriva lucrătorilor din Uniunea Europeană proveniţi din ţările din Europa Centrală şi de Est şi că guvernul olandez a semnat un acord de sprijin parlamentar cu PVV şi poate, astfel, conta pe o majoritate în parlamentul olandez şi că până în prezent guvernul de la Haga nu a condamnat în mod oficial site-ul PVV.