Olam International Ltd. a investit 150 de milioane de dolari în fabrici de furaje pentru animale și ferme de păsări de curte în Nigeria, în scopul de a-și intensifica afacerea cu produse agroalimentare pe cea mai mare piață alimentară din Africa.

Acestea includ mori pline cu mâncăruri de păsări și de pește, cu o capacitate de 360.000 de tone fiecare, situate în statele Kaduna și nordul și vestul statelor Kwara, precum și un incubator care produce săptămânal 1,6 milioane de pui săptămânal, a declarat comerciantul alimentar la nivel mondial. Fluxurile produse sunt estimate să sprijine producția a 8 miliarde de ouă și 100 de milioane de kg de carne de păsări de curte pe an, a precizat Olam din Singapore.

Președintele nigerian Muhammadu Buhari, care a fost prezent la dechidere, a comentat acest proiect ca fiind important pentru “creșterea națională”, și a menționat că la un moment dat guvernul său dorește agricultura pentru a pune capăt dependenței țării de petrol, care asigură două treimi din veniturile statului.

O scădere a veniturilor cauzată de scăderea producției și a prețurilor petrolului a determinat cea mai populată țară din Africa de peste 180 de milioane de locuitori să sufere cel mai grav declin economic în 25 de ani și a subminat capacitatea lui Buhari de a-și respecta promisiunile de campanie, cum ar fi reconstruirea infrastructurii, revitalizarea industriei energetice și consolidarea monedei naționale.

Mai multe companii nigeriane au sporit investițiile în agricultură, în timp ce grupul Dangote, controlat de cel mai bogat om al Africii, Aliko Dangote, intenționează să investească 3,8 miliarde de dolari în zahăr și 800 milioane în produse lactate în următorii ani trei ani.

Olam, care a început operațiunea în Nigeria în 1989 cu achiziții de nuci de cajou, cacao și nuci, este acum unul dintre cei mai mari comercianți de produse alimentare din lume, cu prezența în 70 de țări. Anul trecut, 16% din veniturile sale, de 20,6 miliarde de dolari, provin din Africa, condusă de Nigeria.