Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se află sâmbătă, 6 aprilie, la București, cu ocazia întâlnirii liderilor Partidului Socialiştilor Europeni.

În discursul său, liderul guvernului de la Berlin a apreciat prietenia strânsă care leagă Germania de România.

Această realitate devine evidentă în special atunci când ne confruntăm cu provocările contemporane împreună. Rusia a invadat Ucraina, fără niciun motiv, a reamintit Olaf Scholz. Suntem cu toții aici astăzi, la doar 200 de kilometri de granița ucraineană, și trebuie să fie foarte clar că nu putem accepta schimbarea granițelor prin violență, a punctat cancelarul german.

Aceasta reprezintă un principiu fundamental al ordinii politice, un principiu stabilit de social-democrați precum Willy Brandt. Este o moștenire a noastră și trebuie să o apărăm, a cerut Scholz.

Olaf Scholz vrea România complet în Spațiul Schengen. Nu există state europene de a doua clasă, spune el

În acest context, el a mulţumit implicării României pentru menţinerea securităţii Europei.

„Sunt recunoscător pentru rolul jucat de România pentru securitatea Europei. Contribuţia ţării dumneavoastră ca principal contributor în brigada multinaţională în care cooperăm strâns consolidează securitatea pe flancul de sud-est al NATO şi securitatea Europei în întregimea sa”, a declarat Olaf Scholz.

Mai mult, cancelarul german a aplaudat primirea parţială a României în Spațiul Schengen. El a subliniat că Europa trebuie să rămână unită. Nu există pe continent state de primă clasă şi de a doua clasă.

„În ultimii 17 ani România a fost un membru mândru şi important al Uniunii Europene. Această decizie, luată în sfârşit să urăm bun venit României în spaţiul comun Schengen, în sfârşit, s-a produs. Târziu, dar pe deplin meritat.

Partidul meu, SPD, a sprijinit întotdeauna accesul României la zona Schengen. Nu există state membre ale Uniunii de primă clasă sau de a doua clasă. Suntem cu toţii o Europa unită”, a mai transmis cancelarul de la Berlin, aflat la București.

Războiul din Ucraina obligă Europa să îşi creeze o industrie de apărare puternică

În contextul războiului din Ucraina, Olaf Scholz a afirmat că, după alegerile europene din acest an, trebuie să înceapă construirea unei industrii de apărare cu adevărat puternice în Europa.

La o recentă reuniune europeană, s-a decis să se sprijine achiziționarea de armament și muniție la nivel global, iar interdicțiile și sancțiunile împotriva Rusiei urmează să fie menținute.

De la început, s-a subliniat că nu se dorește declanșarea unui conflict între Rusia și NATO. Olaf Scholz consideră că cea mai eficientă modalitate de a preveni orice escaladare este prin descurajare. Prin urmare, se va investi mai mult în securitatea proprie, în apărare, și în cooperare europeană, astfel încât să se descurajeze orice tentativă de agresiune.

Acest lucru implică și abandonarea intereselor naționale în favoarea construirii unei industrii europene a apărării cu adevărat puternice, spune cancelarul german. Consolidarea Europei ca actor geopolitic reprezintă o prioritate majoră pentru Uniunea Europeană după alegeri.

Scholz a subliniat că utilizarea mai eficientă a politicii de extindere este unul dintre instrumentele cele mai puternice ale politicii externe a Uniunii Europene în consolidarea poziției sale pe plan geopolitic.

Extinderea UE va implica şi noi reguli pentru o Uniune tot mai mare

Cancelarul german a vorbit şi despre extinderea Uniunii Europene. El a menţionat Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina, dar şi Georgia ca ţară candidat.

Toţi aceşti oameni împărtăşesc valorile comune ale UE şi merită să trăiască în pace şi libertate, alături de ceilalţi cetăţeni europeni, subliniază Olaf Scholz.

Va mai fi însă nevoie neapărat de ceva. O redefinire la regulilor UE, pentru că Uniunea lărgită nu va mai putea funcţiona după regulile scrise iniţial pentru o Uniune „mult mai mică”.

„Extinderea a fost întotdeauna şi încă este o forţă motrică a democraţiei, păcii şi prosperitatea pe continentul nostru. România este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens.

Am realizat un avânt nou în procesul de aderare cu ţările din Balcanii de Vest. Ucraina şi Moldova au deschis în decembrie negocierile pentru aderare, Georgia a devenit ţară candidat. Desigur, aceste ţări trebuie să întrunească criteriile de aderare, însă oamenii din aceste ţări împărtăşesc valorile noastre comune şi au tot dreptul să trăiască în pace şi în libertate ca şi noi.

De aceea este bine că România este de partea noastră atunci când trebuie să insistăm cu procesul de aderare în următorii ani. Sigur, asta trebuie să meargă mână-n mână cu reformele interne la nivelul Uniunii. O Uniune Europeană lărgită nu putea funcţiona cu reguli croite pentru o Uniune mult mai mică”, a mai spus Olaf Scholz în discursul său susţinut la București.