Olaf Scholz: Trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual

,,Dată fiind situaţia actuală, nu este vorba despre aderare… Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual”, a declarat Olaf Scholz în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de lângă Chişinău.

Întrebat despre posibilele garanţii de securitate care ar putea fi furnizate Ucrainei, Scholz a afirmat: „Trebuie să fie concepute într-un asemenea mod încât să asigure Ucrainei securitatea de care are nevoie în contextul pericolului de a fi atacată şi să stabilizeze ţara în acelaşi timp (…)”.

Mai devreme în cursul zilei de joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat cauza aderării ţării sale la NATO şi a cerut statelor membre să ia o decizie clară privind primirea sau nu a Ucrainei în Alianţă.

El a spus că Ucraina doreşte garanţii de securitate dacă aderarea la NATO nu este posibilă pentru moment, dar a insistat că garanţia de securitate cea mai bună este apartenenţa la NATO.

Volodomir Zelenski, despre fabrica de muniţii şi reparaţii în Ucraina

Volodimir Zelenski anunţă discuţii cu BAE Systems pentru a deschide o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina.

Acesta a mai spus că a discutat în cursul zilei cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre apărarea aeriană a Ucrainei, dar şi despre coordonarea unor poziţii înainte de evenimente internaţionale importante unde vocea Berlinului poate fi „determinantă”.

„Am vorbit cu reprezentanţii puternicei companii britanice de apărare BAE Systems. Acesta este un producător de arme cu adevărat de mare anvergură – armele de care avem nevoie acum şi de care vom avea nevoie în viitor pentru a asigura securitatea ţării noastre şi a întregii regiuni”, a anunţat Volodimir Zelenski în discursul său de marţi seară adresat naţiunii.

Președintele ucrainean subliniază că este vorba despre o gamă largă de arme.

„Lucrăm pentru a crea o bază adecvată pentru producţie şi reparaţii în Ucraina. Vorbim despre o gamă largă de arme: de la tancuri la artilerie. Vom oferi Ucrainei, şi, prin urmare, întregii Europe, această nouă bază de putere”, le-a spus preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski: Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte

Zelenski a subliniat că Ucraina urmăreşte în discuţiile cu partenerii internaţionali în special o consolidare a apărării aeriene.

„Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Atunci când fiecare atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru terorişti, înfrângerile lor vor deveni o sursă a securităţii noastre – securitate pe termen lung”, a punctat liderul de la Kiev.

El a anunţat că a vorbit despre apărarea aeriană şi cu Olaf Scholz, cancelarul german.

„I-am mulţumit pentru sistemele de apărare aeriană deja furnizate Ucrainei, adică pentru vieţile oamenilor noştri deja salvate de Germania.

Am discutat despre situaţia apărării în general şi despre cooperarea noastră în domeniul securităţii”, a explicat Zelenski la capătul unei zile în care Rusia a atacat din nou, masiv, cu rachete şi drone Kievul, pentru a treia zi consecutiv.