O prima categorie o formeaza cei care considera ca rezultatele financiare sunt bune si ca vor asigura in continuare un randament acceptabil pentru plasamentele efectuate in aceste titluri. O alta categorie o reprezinta investitorii care sunt dezamagiti de faptul ca nu va mai fi o lege speciala pentru SIF, ci vor fi cuprinse in Legea consolidata a pietei de capital. Astfel, asteptata majorare a procentului de detinere de actiuni la 1% se mai lasa asteptata, si in consecinta marii investitori nu isi vor manifesta interesul pentru aceste societati.
Este asteptata o ieftinire a titlurilor emise de cele cinci SIF-uri pentru a fi cumparate?
Investitorii care au achizitionat pachete de actiuni SIF mizand pe o modificare mai rapida a legii isi lichideaza o parte din detineri. Daca pana acum o saptamana erau pachete mici de actiuni oferite la vanzare, de exemplu pentru SIF 1 Banat erau afisate mai putin de un milion de actiuni la vanzare, in prezent se constata o crestere semnificativa a ofertelor. Putem spune ca in prezent piata bursiera se afla intr-o stare de echilibru. Din acest punct de vedere, variatiile de pret de 150 – 200 de lei de la o zi la alta sunt normale. Sunt asteptate rezultatele financiare, SIF 3 Transilvania reusind din vanzarile de actiuni pe care le detinea la Turism Transilvania sa-si depaseasca cu 16% profiturile pe care le anticipau. si SIF 2 Moldova poate furniza o surpriza daca va merge la oferta facuta pentru SIDEX- Galati.
De ce apropierea de momentul privatizarii a SNP Petrom nu a provocat o majorare a pretului acestor actiuni?
Piata ar fi trebuit sa reactioneze din cauza dreptului de preemtiune de care vor putea beneficia viitorii actionari ai SNP Petrom. Insa pretul contabil al unei actiuni este in prezent de 1.700 lei/actiune, iar cotatia de la Bursa este de 1.400 lei/actiune. Deci profitul care va putea fi obtinut este in jur de 200 – 250 lei/actiune, ceea ce inseamna 15% pentru noua luni, asemanator cu dobanda bancara. In plus e riscul investitiei, pentru ca nimic nu este sigur, iar piata este in echilibru, fara sa existe sanse de crestere a pretului pe termen scurt.
Ne putem astepta la surprize in perioada urmatoare?
Deocamdata investitorii asteapta comunicarea rezultatelor financiare la noua luni. Actiunile reflecta situatia financiara a companiilor si nu mai sunt subevaluate, ca in trecut. In primul semestru companiile producatoare de ingrasaminte chimice au obtinut profituri bune, ceea ce le recomanda pentru cumparare, insa nu se stie deocamdata care este efectul scumpirii gazelor naturale. si la Impact se asteapta rezultatele financiare dupa repetatele majorari de capital social efectuate in acest an, ceea ce condus la marirea numarului de actiuni.

Randamentele s-au micsorat
Fondurile mutuale au avut o evolutie care se inscrie in media ultimelor saptamani, cresterile fiind modeste.
Cea mai buna performanta saptamanala a inregistrat-o Fortuna Classic,care a crescut cu 0,57%. La nivelul unei saptamani, nu s-au deosebit fondurile monetare de cele pe actiuni, cresterile fiind asemanatoare.
Napoca a avut o majorare a activului net unitar de 0,26%, mentinandu-se pe primul loc din punctul de vedere al randamentului, fata de inceputul anului.
Capital Plus a avansat cu 0,47% in ultimele sapte zile, apropiindu-se de performanta fondului Transilvania, care este de asemenea un fond diversificat, din punctul de vedere al plasamentelor.
Pe ansamblu, randamentele fondurilor de investitii sunt mult mai mici decat anul trecut, situandu-se, in multe cazuri, sub nivelul dobanzilor bancare. Aceasta explica si reducerea cresterii numarului de investitori in comparatie cu anul trecut.