Ucraina nu este în pericol să intre în incapacitate de plată, în pofida lipsei mari de fonduri bugetare, a declarat ministrul de Finanţe Fedir Iaroşenko.

Deficitul fondului de pensii, de exemplu, este de 25 de miliarde de hrivna (3,1 miliarde dolari), iar investitorii sunt îngrijoraţi că autorităţile de la Kiev ar putea avea probleme la plata datoriilor pe termen scurt, acumulate într-un volum tot mai mare, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor se află la un nivel extrem de ridicat din cauza crizei economice.

„Guvernul anterior a mascat că situaţia financiară a ţării este în pragul dezastrului…Vă asigur că nu există totuşi riscul unui default”, a spus Iaroşenko.

Datorii publice

Ucraina are nevoie, trimestrial, de 3-5 miliarde de dolari pentru acoperirea cheltuielilor guvernamentale, iar Iaroşenko a confirmat că guvernul îşi va respecta obligaţiile sociale, în pofida lipsei de fonduri şi creşterii datoriei publice.

El nu a menţionat însă posibilele surse de finanţare. Noul premier Mikola Azarov a indicat anterior că guvernul va încerca să renegocieze programul convenit de fostul Executiv cu Fondul Monetar Internaţional.
FMI a anunţat deja că va analiza cererea Ucrainei de reluare a programului de finanţare de 16,4 miliarde de dolari, suspendat în 2009, înainte de alegerile prezidenţiale.

SURSA: Mediafax