„Am dori să le spunem tuturor celor care li se oferă mită sau care sesizează cazuri de corupţie să se adreseze autorităţilor. Acesta este şi mesajul meu către investitori – nu vă mai plângeţi, ci sesizaţi-ne”, a declarat Carmen Gâlcă, întrebată dacă este de părere că nenumărate întreprinderi din străinătate s-au acomodat la ‘regula casei’. ”Acesta este şi motivul pentru care a fost înfiinţat DNA. Poate că (investitorii) nu au suficientă încredere în noi, dar Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE (MCV) a confirmat eficienţa DNA”, a explicat oficialul român.

În opinia sa, în lupta anticorupţie este nevoie şi de o schimbare de mentalitate, nu numai de sancţiuni. Citând OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-fraudă), cel mai bun prieten al corupţiei este tăcerea. În acest caz observăm o schimbare cel puţin în rândul cetăţenilor, a spus Carmen Gâlcă, adăugând că s-a observat o creştere constantă a sesizărilor înaintate DNA, din 2010 numărul acestora dublându-se, lucru ce indică faptul că din ce în ce mai puţine persoane sunt dispuse să ia sau să dea mită. Acest lucru este o dovadă a faptului că oamenii sunt pregătiţi să se implice în aceste probleme, a afirmat Carmen Gâlcă.

Întrebată dacă publicarea în ultimele luni a mai multor cazuri importante de corupţie, printre care şi cazul fostului ministru Laszlo Borbely, este o dovadă a eficienţei instituţiei la şefia căreia se află sau a unei tendinţe negative crescânde manifestate în economie şi politică, Carmen Gâlcă a subliniat că, din păcate, în economie, fenomenul corupţiei este prezent. Pe de altă parte, rezultatele recente sunt o dovadă a competenţei DNA.

Vreau să notez că acest fenomen există în toate statele, indiferent de perioadă. Cu toate acestea publicarea unor asemenea cazuri mari de corupţie ar fi fost acum zece ani de neconceput în România. Acest lucru demonstrează şi capacitatea DNA de a se implica în cazuri ale unor persoane influente, a afirmat Carmen Gâlcă.

Întrebată ce efecte are corupţia asupra economiei româneşti, Carmen Gâlcă a admis că fenomentul corupţiei este deosebit de dăunător. În ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi contrabanda, numai rapoartele strânse de DNA indică pagube de 200 de milioane de euro. La această sumă, se mai adaugă mai mult de 100 de milioane de euro din achiziţiile publice. În plus, acest lucru dăunează imaginii României în străinătate. România nu înseamnă numai corupţie şi evaziune fiscală. S-a creat deja un cadru juridic corespunzător. Instituţiile au demonstrat că sunt competente, iar acum urmează următoarea etapă în care fiecare cetăţean şi fiecare instituţie trebuie să se implice, a afirmat Carmen Gâlcă.