Semnal de alarmă din partea ANSVSA chiar înainte de Paște. Inspectorii au aplicat amenzi usturătoare și au retras cantități mari de carne de miel și de ouă din magazine.

Mai exact, un număr de 300 de sancţiuni contravenţionale, în valoarea de 1,27 milioane de lei au fost aplicate. De asemenea, au fost retrase de la vânzare peste 6,11 tone de produse alimentare neconforme şi 72.280 de ouă nemarcate corespunzător.

În această perioadă magazinele sunt pline de produse care se consumă în perioada Paștelui, cum ar fi ouăle sau carnea de miel. Românii trebuie să aibă grijă ce cumpără și să țină cont de locurile de unde își achiziționează alimentele în această peroadă din an.

„Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele: comercializarea mieilor fără documente de provenienţă şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare; deficienţe privind marcarea şi etichetarea ouălor; deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare”, potrivit ANSVSA.

Printre neregulile descoperite de inspectori se numără depozitarea şi comercializarea alimentelor în spații care nu sunt în conformitate cu normele sanitar veterinare, nerespectarea condițiilor de temperatură și igienă și nedezinfectarea și nederaditazarea spațiilor în care produsele sunt comercializate.

„În perioada 1 – 23 aprilie 2019, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale la obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţe agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţi de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică”, se arată în raportul ANSVSA.

Controalele vor continua până de 1 mai.