In Romania, produsul a fost lansat in cadrul programului „Produs in Romania pentru IT&C”, ca fiind o aplicatie complet localizata, sub deviza „produs in romaneste”. Este disponibila atat in varianta preinstalata Office XP Small Business, cat si prin programe de licentiere de volum Office XP Professional.
Necesarul hard pentru ca aplicatiile sa ruleze in conditii optime sunt: procesor 133 MHz sau superior, 64MB Ram (8MB Ram aditional pentru fiecare aplicatie deschisa) si 250 MB spatiu liber pe harddisk. Aceste valori sunt acoperitoare pentru o serie de variabile cum ar fi sistemul de operare (Windows 98SE, 2000, Me) sau tipul de instalare (standard sau profesional). Instalarea nu ridica mari probleme, setup-ul oferind variante diverse, care includ si varianta de up-grade, asa ca vom trece direct la subiect incercand sa gasim motivele pentru care ar trebui folosit Office XP-ul. In aceste conditii, comparatia fireasca ar fi reprezentata de versiunile anterioare.
Orice utilizator de soft doreste o unealta puternica, care sa-i poata oferi controlul deplin asupra aplicatiei pentru un maxim de rezultate, cu un minim de efort. De aceea, functii cum ar fi task pane („panou de activitati”) sau smart tags („etichete inteligente”) nu ar trebui sa sperie, rezultatele pe care le ofera fiind demne de luat in considerare.
Incercand sa descoperim facilitatile aduse de primul dintre ele, am bifat din meniul View aceasta noua proprietate. Rezultatul a fost spectaculos, cel putin din punct de vedere al posibilitatilor ivite si de care se poate beneficia cu ajutorul unui simplu clic. Usurinta folosirii unui document deja existent sau multitudinea de sabloane propuse in cazul crearii unuia nou reprezinta un plus important. Ceea ce surprinde placut este nu atat existenta facilitatilor, ci mai ales accesul deosebit de simplu la ele. Un document, oricare ar fi acesta, trebuie sa serveasca cat mai fidel scopului pentru care a fost creat si, in legatura cu acest aspect, vine a doua functie, care este, intr-adevar, „inteligenta”. De mare ajutor este in special la inserarea unui text, optiunile oferite in acest caz conducand la o „lipire” cat mai apropiata nu numai de fondul, cat si de forma pe care o dorim. Si asta in conditiile in care textele deja copiate raman intr-o fereastra adiacenta care poate aduna pana la 24 de pozitii.
Timpul utilizatorului este foarte pretios si trebuie respectat. Si cum de obicei, la blocarea aplicatiei, de cele mai multe ori munca depusa se ducea pe apa sambetei, necesitatea existentei unui colac de salvare era evidenta. Desi se putea seta si in versiunile anterioare salvarea automata a documentului curent la o anumita perioada de timp, acum, la inghetarea aplicatiei, se porneste automat salvarea fisierului aflat in lucru. La redeschiderea acestuia, restaurarea se poate face din mai multe variante, alegerea apartinandu-ne. Un pas inainte in economia de timp il reprezinta si posibilitatea, limitata momentan, de a putea avea acces la diverse butoane, derula meniuri si scrie texte folosind recunoasterea vocala.
Se pot seta mai multe conturi de e-mail
Cum majoritatea aplicatiilor se indreapta spre net, nici XP-ul nu face nota discordanta si ofera facilitati sporite de partajare a informatiei bazate pe Web. Aplicatia de e-mail este, ca de obicei, Outlook-ul si are posibilitati de setare a mai multor conturi de mail. Propunerile de „intalniri” sunt mult mai usor de aranjat si acceptat, datorita noilor optiuni si a unui Calendar imbunatatit. De asemenea, mailer-ul incorporeaza instant messengerul MSN, care permite o comunicatie mult mai rapida pentru informatii fierbinti, anuntand la primirea unui e-mail daca userul este sau nu on line. Mail-ul este folosit si pentru a colabora cu persoanele dorite in elaborarea unui document, acesta fiindu-le trimis pentru eventualele comentarii si adaugiri. Mesajele sunt inserabile intr-o maniera foarte atractiva si sugestiva. Creatorul documentului are control total, putand sa tina cont sau nu de sugestii, printr-un mod simplu de utilizare. Documentele si informatiile sunt partajate printr-un serviciu ce foloseste site-uri bazate pe Web SharePoint Team Services, care imbunatatesc colaborarea in cadrul companiei.
Office XP salveaza mult din timpul utilizatorului si reprezinta un instrument de lucru puternic, manevrabil si prietenos. Pentru companii este cu siguranta un instrument profitabil pentru lucrul in echipa, atuurile fiind partajarea informatiei si a documentelor. XP aduce imbunatatiri substantiale predecesoarelor sale si reprezinta cu certitudine un succes.