Actualul sediu Dialog de pe Dorobanti, magazinul Unic de pe Magheru, restaurantul Odobesti de pe Calea Mosilor si alte cateva de acest calibru, cunoscute ca puncte de reper pentru specialisti, se afla in baza de date a agentiilor imobiliare, cu tarife cuprinse intre 15 USD/ mp/luna si 50 USD/mp/luna.
Ce au deosebit aceste spatii? Sunt printre putinele spatii comerciale la strada care au scapat nefaramitate, un fenomen resimtit in ultimii cinci ani. Toate au suprafete mari pentru zona unde sunt amplasate, fiind „la prima mana”, adica raman goale dupa primul chirias. De exemplu, spatiul din imagine, cu o suprafata foarte mare, de aproape 4.500 mp, este situat pe una dintre cele mai sofisticate artere comerciale ale Capitalei, pe Calea Dorobantilor, si va fi liber din luna aprilie. Datorita prezentei actualului chirias, unul din cei doi mari actori de pe piata telefoniei mobile, spatiul este bine cotat pe piata si este, la aceasta data, unul dintre cele mai frumos amenajate din Bucuresti. Proprietarul ar vrea drept chirias o banca sau o firma multinationala, care sa-l inchirieze pe tot si sa plateasca 76.000 USD/luna, potrivit datelor furnizate de agentia Apulum 94.
Mai flexibili se arata proprietarii celorlalte doua, spatiul Unic de pe Bulevardul Magheru si al restaurantului Odobesti de pe Calea Mosilor, care ar accepta si o divizare, dar la tarife mai mari si cu o durata mai mare a contractului de inchiriere. Fostul spatiu al supermarketului Unic de pe Magheru, de exemplu, cu o suprafata totala de 280 mp, se pare ca se va imparti in trei, fapt pentru care chiria salta la circa 50 USD/mp/luna. Si aceasta este o caracteristica generala a zonei; majoritatea magazinelor au o suprafata medie de 20 mp, existand chiar situatii extreme, de spatii de doar patru mp, pentru case de schimb valutar, care platesc chirii si de 100 USD/mp/luna.
In capitala, chiriile stagneaza
In ultima perioada preturile si tarifele de inchiriere au ramas pe loc, afirma Marcel Iamandei, director al agentiei Apulum.
O dinamica deosebita – nu de preturi, ci de crestere a numarului tranzactiilor – s-a resimtit totusi in zonele in care au disparut chioscurile din ordinul lui Basescu, adauga domnul Marcel Iamandei.
In cartiere precum Drumul Taberei, Titan, 1 Mai, in spatiile comerciale care stateau goale de ani de zile si-n care paianjenii tesusera panze dese, acum au aparut fie minimarketuri de cartier, fie magazine „cu de toate” ale tarabagiilor de altadata.
Tarifele de inchiriere in aceste zone se invart in jurul mediei de zece USD/mp/luna, mai mici pentru spatiile amenajate ad-hoc in scarile blocurilor.    

Cele mai bune oferte de spatii comerciale in marile orase
Oras    zona    suprafata    pret/tarif chirie    destinatie
Bucuresti    Dorobanti    4.550 mp    17 USD/mp/luna    sediu bancar, reprezentanta
    Magheru    280 mp    17.000 USD/luna    magazin de prezentare
    Unirii    750 mp    10.000 USD/luna     sediu bancar, reprezentanta, show-room
    Calea Calarasi    242 mp    13 USD/mp/luna    magazin
    Stefan cel Mare    184 mp    3.000 USD/luna    magazin
    Brezoianu     280 mp    2.500 USD/luna    restaurant sau birouri
    Dorobanti    120 mp    20 USD/mp/luna     magazin
    Stefan cel Mare    155 mp    16 USD/mp/luna    magazin de prezentare, show-room    
    Calea Mosilor    1.000 mp    13 USD/mp/luna    magazin, reprezentanta
Timisoara    Central    500 mp    10-18 USD/mp/luna    spatiul poate fi compartimentat
    Piata Libertatii    80 mp    15 USD/mp/luna    magazin
Cluj Napoca    Piata Cipariu    1.000 mp    10 USD/mp/luna    banca
    Piata Unirii    300 mp    30 USD/mp/luna    sediu bancar
Deva    Bulevardul Decebal    800 mp    4 USD/mp/luna    sediu bancar, magazin la parter, reprezentanta
    Piata Centrala    120 mp    500 USD/luna    magazin
Iasi    Piata Unirii    60 mp    25 USD/mp/luna    sediu firma, magazin desfacere
    Centrul Civic    500 mp    10 USD/mp/luna    sediu banca, sediu firma    
Constanta    Ultracentral    160 mp    10 USD/mp/luna    magazin
    Central    600 mp    160.000 USD    sediu bancar, restaurant sau reprezentanta

Calificative

Vitrina: HHHHH
Peretele exterior de la strada este practic o imensa vitrina termopan, cu o deschidere la strada de 50 de metri si o inaltime de zece metri.

Suprafata: HHHHH
Spatiul comercial este imens – are in total 4.450 mp, dispusi pe trei nivele (demisol, parter si mezanin), indicat pentru o banca sau reprezentanta unei multinationale, care are si relatii cu publicul. Proprietarul nu doreste sa-l divizeze.

Lumina naturala: HHHHH
Cladirea are ferestre mari, luminoase.

Dotari: HHHHH
Este echipat cu instalatie de aer conditionat, sistem de acces pe baza de cartela si sistem antiincendiu, centrala telefonica, sistem de incalzire proprie.

Grad de intretinere a cladirii: HHH
Blocul la parterul caruia se afla a fost construit la mijlocul anilor’ 70. Spatiul comercial a fost complet reamenajat si au fost folosite materiale moderne.

Finisaje si atmosfera: HHHHH
Spatiul are vitrina din geam termopan, tavan fals din ghips carton si pardoseli occidentale.

Amplasament: HHHHH
Se afla pe Calea Dorobantilor, recunoscuta ca o importanta artera comerciala din Bucuresti.

Parcare: HHHHH
Parcarea are o capacitate de 12-15 locuri.

Raport pret-calitate: HHHHH
Nivelul chiriei, de 17 USD/mp/luna sau 77.000 USD este negociabil si reprezinta un tarif bun pentru aceasta zona, unde pentru spatiile mici, la strada, chiriile pot ajunge si la 40-50 USD/mp.