Bunurile recuperate de bănci şi de firmele de leasing de la clienţii rău-platnici pot fi găsite la preţuri fără concurenţă. Un automobil de clasă medie din 2008 ajunge la 9.000 de euro.

Criza financiară a făcut ravagii printre clienţii băncilor şi ai firmelor de leasing din România. Pentru că nu au mai putut achita ratele, mii de români au fost puşi în situaţia de a pierde automobilul sau chiar casa cumpărată prin împrumut. Nenorocirea unora se trans­formă însă în şansa altora atunci când instituţiile financiare scot la vânzare bunurile recuperate de la clienţii rău-platnici. Deşi o statistică oficială nu există încă pe piaţă, specialiştii în recuperare spun că, de la începutul anului, băncile au scos la licitaţie aproape 1.000 de apartamente şi terenuri recuperate de la persoanele care nu au mai putut plăti ratele. Din anunţurile postate de bănci, cum ar fi Raiffeisen, se poate vedea uşor că preţurile sunt cu mult sub media pieţei. Un apartament cu trei camere în Brâncoveanu este scos la vânzare cu 46.000 de euro, iar unul în Giuleşti, cu 50.000 de euro, faţă de 80.000 de euro cât este preţul zonei. Procedura de achiziţionare nu este una foarte complicată, însă prespune  ca doritorii să afle de oferta băncii. Din păcate, acest lucru nu se poate face decât prin verificarea anunţurilor de la judecătorii, primării   sau la adresa imobilului. Doar două bănci (Raiffeisen şi Leumi) postează pe site vânzările. În cazul firmelor de leasing, lucrurile sunt mult mai clare, iar doritorii pot achiziţiona mult mai uşor una dintre cele 10.000 de maşini recuperate, care zac în parcurile companiilor. Claudiu Stănescu, directorul BCR Leasing, companie pe site-ul căreia pot fi găsite automobile din 2008 la mai puţin de 10.000 de euro, explică paşii pe care trebuie să-i urmeze cumpărătorul interesat: „după ce potenţialul client şi-a ales produsul dorit, trebuie să contacteze un specialist al Departamentului Revânzare, comunicându-i numărul de identificare al produsului. Clientul va fi îndrumat  pentru a viziona autovehiculul dorit. După vizionare, clientul trebuie să ne trimită  oferta sa de preţ, utilizând un formular care se poate descărca de pe site“. Şeful BCR Leasing precizează că preţul de vânzare se stabileşte pe baza celei mai bune oferte primite, iar clientul va primi un răspuns în maximum cinci zile lucrătoare de la data transmiterii ofertei. Dacă oferta este acceptată, clientul optează pentru modalitatea de plată (n.r.: cash, credit bancar sau leasing), se întocmeşte contractul şi clientul intră în posesia bunului dorit. O altă companie mare care are un program şi un portal dedicate comercializării maşinilor recuperate este Porsche Leasing.

Cum ajungi la licitaţie

180-39396-27_bulamasini_41.jpg„Pentru a participa la licitaţie, doritorii persoane fizice trebuie să aducă o garanţie de participare în valoare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei. Mai este nevoie de oferta de cumpărare, care să conţină preţul oferit, şi de buletinul de identitate. Anunţurile sunt publicate la judecătorie, la primărie, la locul imobilului, la sediul executorului şi la locul desfăşurării licitaţiei. Doar dacă este cazul anunţul se publică şi la ziar“, arată Ilie Dinu, şeful corpului executorilor bancari al Raiffeisen. Potrivit acestuia, la o licitaţie se prezintă , în medie, doar trei persoane.

Apartamente Deşi sunt destul de greu de găsit, locuinţele scoase la vânzare de bănci costă cu mult sub media pieţei. Trei camere în Brâncoveanu pot fi achiziţionate cu doar 46.000 de euro

Maşini Firmele de leasing oferă posibilitatea achiziţionării automobilelor recuperate în toate formele posibile, adică prin credit, prin leasing sau cu banii jos. Preţurile cerute sunt şi cu 30% sub medie