Societatea Reconversie si Valorificare Active SA (RVA SA) vinde sedii de banci, la alegere: mai mici, mai mari, mai sofisticate sau mai modeste. Oferta este bogata: mai sunt „i stoc” aproape zece de la Banca Albina, de la 15 septembrie vor fi scoase pe piata cele aproape 200 de unitati ale Bankcoop, iar i lunile urmatoare vor fi disponibile si cele 40-50 de sedii ale Bancii Internationale a Religiilor (BIR), dupa ce vor fi inventariate si reevaluate. Pentru a atrage cit mai multi cumparatori, RVA SA are si un site pe Internet, www.web2all.ro/rva. htm, unde isi prezinta activele pe care vrea sa le vinda (date tehnice – suprafata, descriere a imobilelor, finisaje existente, dotari, precum si pretul de pornire a licitatiei). in plus, i presa sunt difuzate frecvent anunturi publicitare si se organizeaza prezentari pentru toate institutiile bancare din tara si pentru alte institutii care ar putea fi interesate de astfel de achizitii.
Misiunea acestei societati nu este doar de a vinde aceste sedii, ci si de a le pregati pentru vinzare. RVA SA face inventarul imobilelor, vile itregi sau doar partere de bloc, le reevalueaza – pentru toate, o echipa de evaluatori specializati, recalculeaza valoarea constructiei – si apoi, itr-o ultima etapa, organizeaza licitatiile si negocierile directe cu cei interesati, acestea stabilind de fapt valoarea de piata, suma la care vor fi vindute.
Arin Stanescu, presedinte RVA SA, afirma ca valorificarea este un proces deosebit de greu, din cauza situatiei actuale a pietei imobiliare din Rominia, unde preturile scad constant si cumparatorii sunt putini, combinata cu faptul ca investitorii straini ramin i espectativa. Totusi, acest lucru a fost iteles de creditorii principali, sustine domnul Stanescu si, i consecinta, preturile sunt cele date de piata. Fiind un lichidator, firma este interesata sa vinda cit mai repede si cit mai multe sedii.
Preturile se negociaza
Presedintele RVA SA este optimist: „Suntem pe calea cea buna. Noi speram ca i curind vom icheia prima serie si pina la jumatatea lunii septembrie vom icepe sa vindem si din cele 200 de sedii Bankcoop. Sunt grupuri interesate, care ar putea cumpara calupuri itregi, sunt multe negocieri avansate. Ceea ce vreau eu sa transmit este ca oricit am evalua noi un lucru, de fapt, valoarea va fi cea data de piata. Cei care vor hotari cit merita un sediu vor fi cei care vor dori sa-l cumpere”.
Ce s-a vindut? Aproape jumatate din sediile Bancii Albina, i general cele situate i zona de vest a tarii. S-au vindut sau sunt i negocieri foarte avansate sucursalele din Sibiu, Cluj, Brasov, Alba Iulia, Timisoara, Arad, Suceava si Rimnicu Vilcea. Cel mai mult s-a obtinut pe sediul central din Bucuresti, care dupa toate probabilitatile va fi cumparat de Finansbank, pentru aproximativ doua milioane de dolari. in rest, vinzarea s-a facut la sume cuprinse itre 30.000 si putin peste 100.000 USD (sucursala din Cluj). Cit priveste a doua runda, cea a sediilor Bankcoop, aici se asteapta un grad mai mare de interes si preturi ceva mai mari (sediile au tezaure bancare, camere de luat vederi, retea pentru calculatoare si aer conditionat). Sediul central al Bankcoop, cel de linga Universitate, a fost evaluat la opt-noua milioane de dolari si exista deja candidati. Spatiile sunt de toate marimile (itre o suta si citeva mii de metri patrati) si de toate genurile – vile noi, case de patrimoniu sau partere de bloc, nu isa prea sofisticate-si de aceea, considera Arin Stanescu, accesibile ca pret.
O alta situatie va fi la BIR, unde sediile sunt fastuoase si au alt tip de finisaje. Pentru acestea nu se stiu ica preturile, pentru ca i acest moment se face abia inventarierea lor. Va urma apoi evaluarea si dupa aceea vinzarea. Se stie isa de pe acum ca RVA SA nu va avea pe mina „perla” Bancii Religiilor, sediul central din Unirii. Acesta a fost cistigat i instanta de fostul proprietar, societatea Cocor SA si creditorii BIR vor primi de la aceasta doar contravaloarea investitiilor din finisaje.