La finalul întrevederii ce va debuta la ora locală 10.30 (08.30 GMT) şi care este prevăzută să dureze aproximativ 45 de minute, cei doi lideri vor face o declaraţie comună, a anunţat Palatul Elysée.
Prim-ministrul elen doreşte un termen suplimentar de doi ani, până în 2016, pentru redresarea financiară a ţării sale. ‘Nu cerem mai mulţi bani, ci un răgaz pentru a respira’, a pledat el vineri la Berlin alături de cancelarul german, Angela Merkel. Grecia, intrată în al cincilea an de recesiune, doreşte în acest fel să regăsească progresiv calea spre creştere economică.
În răspunsul său, şefa cabinetului german a subliniat că ţara sa vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi şi-a declarat convingerea că noul guvern de la Atena ‘face totul pentru a rezolva toate problemele’.
François Hollande şi Angela Merkel s-au întâlnit în ajun la Berlin pentru a discuta despre criza din zona euro şi a cădea de acord în special asupra atitudinii faţă de Grecia. Parisul şi Berlinul doresc menţinerea acestei ţări în zona euro, dar aşteaptă raportul întocmit de troica finanţatorilor internaţionali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) pentru a aprecia sinceritatea aplicării angajamentelor asumate.
Raportul va fi dat publicităţii la sfârşitul lunii septembrie, după care se va putea discuta despre o eventuală relaxare a condiţiilor impuse Atenei, a menţionat Angela Merkel. Aceleaşi idei urmează să fie prezentate sâmbătă şi de preşedintele François Hollande în cursul întrevederii cu oaspetele său.
Antonis Samaras a demarat acest maraton diplomatic joi, la Atena, unde l-a primit pe şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Acesta şi-a manifestat sprijinul pentru noul cabinet elen, dar cu condiţia ca Grecia să-şi dubleze eforturile. Este ‘ultima sa şansă’, a insistat premierul luxemburghez.
Prin acest balet diplomatic ce marchează încheierea vacanţei se urmăreşte încă o dată să se pună capăt crizei din zona euro. El va continua cu vizitele efectuate de preşedintele francez joi, la Madrid, şi la 4 septembrie, la Roma, în timp ce premierul italian, Mario Monti, este aşteptat miercuri la Berlin.
Sursa: Agerpres