PIB-ul global ar urma să înregistreze un avans de 3,3% anul acesta şi de 3,6% anul viitor, similar cu prognoza din noiembrie, se arată într-un raport OECD publicat marţi.

Majorarea ratelor dobânzilor în SUA ar putea provoca volatilitate pe pieţele financiare şi ar putea duce la aprecierea dolarului, a estimat economistul şef al OECD, Catherine Mann.

"Naţionalismul economic este un factor neprevăzut mult mai pregnant, deoarece nu ştim ce măsuri vor fi adoptate în continuare", a afirmat Mann pentru Reuters.

În campania electorală, Donald Trump s-a pronunţat împotriva liberului schimb, şi a promis să pună "America pe primul loc" "America first", cerând impunerea unor tarife la importurile din China şi Mexic, ceea ce a provocat consternare în rândul principalilor parteneri comerciali ai SUA.

Deşi nu doar autorităţile de la Washington folosesc o retorică naţionalistă, Catherine Mann a explicat că OECD a estimat că o creştere de 10% a costurilor importurilor SUA ar afecta economia şi ar duce în cele din urmă la o majorare a costurilor exporturilor cu 15%.

OECD se aşteaptă la un avans al PIB-ului SUA de 2,4% anul acesta şi de 2,8% anul viitor, pe fondul sporirii cererii interne, iar majorarea cheltuielilor guvernamentale a ajutat la compensarea impactului creşterii ratelor dobânzilor şi a aprecierii dolarului.

În zona euro, politica monetară relaxată şi o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 şi în 2018.

Creşterea inflaţiei va afecta consumatorii britanici, iar companiile şi-ar putea amâna investiţiile după Brexit, astfel încât expansiunea Regatului Unit ar urma să încetinească de la 1,6% anul acesta la 1% anul viitor.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. AGERPRES