Întrebat despre posibilitatea ca Grecia să renunţe la moneda unică, Gurria a răspuns că 'aceasta nu se va întâmpla' şi a subliniat că va trebui să aibă loc o negociere cu celelalte ţări membre şi cu instituţiile europene.

El a menţionat că Grecia 'a făcut un efort enorm şi este într-o situaţie mult diferită' faţă de cea de la demararea programului de asistenţă şi 'şi-a recuperat competitivitatea în multe sectoare'.

În ceea ce priveşte datoria Greciei, Angel Gurria a recunoscut că 'este foarte importantă şi va trebui văzut ce este de făcut', arătându-se convins că în Europa 'toţi sunt conştienţi că aceasta este o temă ce trebuie abordată'.

În acest sens, el a adăugat că limitele în această discuţie pentru ţările şi pentru instituţiile europene 'sunt diferite'.

Secretarul general al 'Clubului ţărilor dezvoltate', cu Grecia printre cei 34 de membri, a spus că Syriza, partidul de stânga care a câştigat alegerile de duminică, din Grecia, 'are un mandat important', dată fiind majoritatea amplă pe care a obţinut-o, şi, în acest context, principiul de bază este 'respectarea voinţei poporului'.

'Este un Guvern care are suficient sprijin popular' şi 'sprijin legislativ' şi acest lucru 'deschide spaţiu de discuţii cu Uniunea Europeană, Banca Central Europeană, cu Fondul Monetar Internaţional', a argumentat Gurria. AGERPRES/

Te-ar putea interesa și: