În cel mai recent raport al său cu privire la Marea Britanie, OECD estimează că anul viitor economia britanică va înregistra o creştere de doar 1%, apreciind că incertitudinile cu privire la Brexit ar putea lăsa Marea Britanie fără un acord de liber schimb cu UE până la data oficială de ieşire din blocul comunitar. În plus, OECD avertizează că cursul de schimb liră-euro ar putea atinge noi minime istorice, ceea ce ar duce la o retrogradare a ratingului de ţară, dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană fără un acord. 

"Investiţiile companiilor se vor reduce iar presiunile preţurilor ar sufoca consumul privat. Deficitul de cont curent ar fi mai greu de finanţat, chiar dacă cel mai probabil se va reduce", avertizează OECD. 

Organizaţia economică internaţională sugerează, însă, că Marea Britanie ar putea evita toate aceste riscuri cu o inversare a Brexitului. "În cazul în care Brexitul va fi inversat printr-o decizie politică (schimbarea majorităţii, un nou referendum etc), impactul pozitiv asupra creşterii economice va fi unul semnificativ", susţine OECD. 

În replică, Guvernul conservator de la Londra a spus că nu se pune problema ca Marea Britanie să revină asupra deciziei de a ieşi din Uniunea Europeană, conform rezultatului referendumului din 23 iunie 2016. "Vom ieşi din UE şi nu va avea loc un al doilea referendum". a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic într-un scurt comunicat de presă difuzat la câteva minute după publicarea raportului OECD. 

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

AGERPRES