Potrivit publicaţiei americane The Fortune, UE este gata să le ofere autorităţilor ucrainene sprijin politic, însă nu doreşte să le susţină financiar, chiar şi într-o problemă atât de importantă pentru europenii înşişi precum este cea a soluţionării disputei cu Rusia în domeniul gazului. În condiţiile unei prognozate recesiuni, UE nu este interesată în noi războaie economice şi perturbări în livrările de combustibil, comentează mass-media internaţionale. După ce Rusia a formulat noi cerinţe în negocierile din 21 octombrie şi i-a propus UE să garanteze pentru Ucraina că aceasta va plăti livrările de gaz rusesc, europenii s-au pomenit într-o situaţie complicată.

Pe de o parte, o dată cu apropierea iernii, europenii se tem să nu rămână fără gaz în perioada rece a anului, în condiţiile în care Ucraina ar putea prelua o parte din gazul destinat UE. Confruntarea dintre Rusia şi Ucraina este o problemă delicată pentru UE, care primeşte prin Ucraina aproximativ a cincea parte din întreaga cantitate de gaz importată. Gigantul gazier 'Gazprom' a mai întrerupt livrările de gaz în 2006 şi 2009, din cauza disputelor cu Ucraina, fapt care la acea dată a lăsat fără căldură multe dintre locuinţele din Europa Centrală şi de Est, aminteşte The New York Times.

Pe de altă parte, în pofida temerilor sale, UE nu se grăbeşte să-i ofere Ucrainei sprijin financiar pentru ca aceasta să-şi poată soluţiona diferendul cu Rusia. În primul rând, după cum subliniază mass-media, instituţiile financiare internaţionale i-au acordat deja Kievului sprijin financiar: în mod concret Fondul Monetar Internaţional (FMI) i-a oferit Ucrainei cel puţin 17 miliarde de dolari, pentru stabilizarea bugetului, în condiţiile actualei crize economice, aminteşte The Christian Science Monitor.

Negociatorii au reuşit să ajungă la o înţelegere în legătură cu volumul plăţilor în avans şi al gazului livrat, iar acum principala problemă rămâne dacă UE va reuşi să ajute Ucraina să-i plătească datoriile la gaz. Marţi, la Bruxelles a avut loc o nouă rundă de negocieri trilaterale pe marginea livrărilor la gaz, în format Rusia-Ucraina-CE, ai căror participanţi nu au reuşit nici de data aceasta să ajungă la un acord măcar pentru perioada rece a anului, până la sfârşitul lui martie.

Potrivit negociatorilor ruşi, problema-cheie rămâne acordarea de ajutor extern Ucrainei, pentru ca aceasta să poată face plăţile anticipate la gazul rusesc în noiembrie-decembrie (1,6 miliarde de dolari, la un volum de 4 miliarde de metri cubi).