În condiţiile în care acum ne confruntăm cu o răspândire comunitară accelerată şi foarte greu de controlat a virusului COVID-19, este important să ne monitorizăm mai atent starea de sănătate. Apoi, cu ajutorul unui pulsoximetru, bolnavii asimptomatici sau cu simptome uşoare care nu se internează în spital ar putea depista mai repede dacă boala li se agravează, scrie smartliving.ro.

Până la pandemia de coronavirus, foarte puţini oameni aveau în casă un pulsoximetru. În vremuri „normale”, de el aveau nevoie acasă doar câteva categorii de bolnavi: cei cu insuficienţă respiratorie cronică provocată de boli pulmonare precum BPOC sever (bronhopneumopatia obstructivă cronică), fibroză pulmonară, apnee în somn, bronşiectazii şi, rar, în astm (sever, care nu răspunde la tratament), a explicat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog şi şef de secţie la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. În COVID-19, el se foloseşte pentru a depista insuficienţa respiratorie cauzată de pneumonie, complicaţia cea mai frecventă dată de noul virus.

Ce este un pulsoximetru

Pulsoximetrul este un dispozitiv care arată ca un clips, prevăzut cu un ecran. El se ataşează pe un deget sau pe lobul urechii (la copii, mai ales) şi emite lumină vizibilă roşie şi infraroşie pentru examinarea hemoglobinei din vasele capilare. Hemoglobina este componenta principală a celulelor roşii din sânge şi are rolul de a transporta oxigenul şi dioxidul de carbon.

Saturaţia normală a oxigenului în sânge

Pentru o persoană fără probleme de sănătate, saturaţia de oxigen măsurată cu pulsoximetrul ar trebui să se situeze între 95% şi 100%. Sunt considerate alarmante valorile mai mici de 90-92%. „Acestea nu sunt, însă, valori absolute, ci orientative. Ele sunt utile mai degrabă pentru monitorizarea funcţiei pulmonare, făcând o comparaţie cu valorile anterioare ale aceluiaşi pacient. În practică, saturaţia de oxigen variază în funcţie de vârstă. Oamenii cu vârsta peste 75 de ani au o saturaţie normală de 95%. Oamenii tineri au, de obicei, între 97% şi 99%”, spune medicul pneumolog Irina Strâmbu.

Orice saturaţie mai mare de 92% este considerată acceptabilă. O valoare mai mică de atât necesită investigaţii. Pe de altă parte, în cazul unui tânăr, o saturaţie de oxigen de 92%-93% este un semnal de alarmă, mai spune specialistul.

Valorile mici ale saturaţiei de oxigen semnalează ceea ce medicii numesc hipoxemie, iar cauzele ei pot fi multe: anemia, astmul, pneumonia, emfizemul pulmonar, BPOC, bolile cardiace congenitale, pneumotoraxul (acumularea de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic), embolismul pulmonar (cheag de sânge care blochează arterele pulmonare), fibroza pulmonară şi apneea în somn.