In perioada 30 ianuarie – 7 februarie 2002 va avea loc plata dobanzilor catre detinatorii de obligatiuni municipale prin intermediul ghiseelor bancilor si societatilor de valori mobiliare (SVM) prin care s-a facut initial distributia acestor hartii de valoare. Dupa data de 7 februarie, banii cuveniti pot fi incasati la sediile primariilor Mangalia si Predeal. Pentru cei care au achizitionat obligatiuni municipale prin intermediul bursei de valori, banii echivalenti dobanzilor vor fi depusi direct in contul posesorilor sau vor putea fi ridicati de la ghiseul SVM-ului prin care au fost cumparate acestea. Conform oficialilor din cele doua primarii, banii au fost deja livrati de catre acestea in conturile BRD si BCR, cele doua banci prin intermediul carora s-a facut distributia emisiunilor de obligatiuni municipale. Saptamana trecuta a fost anuntata si dobanda ce va fi bonificata in urmatorul trimestru, aceasta ramanand practic neschimbata (36% pentru obligatiunile Mangalia si 37% pentru obligatiunile Predeal) fata de cel dintai trimestru care a trecut de la incheierea perioadei de subscriptie a acestora. Randamentul acestor hartii de valoare se va mentine la acelasi nivel si pentru trimestrul corespunzator lunilor mai, iunie, iulie. daca, prognozele analistilor cu privire la evolutia dobanzilor se confirma, abia din toamna am putea asista la o scadere a dobanzilor bonificate la obligatiunile municipale.
Dupa trecerea primelor trei luni din momentul incheierii subscriptiei, se poate spune ca lichiditatea acestor instrumente in piata a fost destul de scazuta.
Unul dintre motivele invocate de Valentin Miron, senior partner la VMB Partners SA, compania care a consiliat cele doua primarii in emisiunea de obligatiuni, este acela ca „…nu prea exista vanzatori. Tinand cont de faptul ca dobanda titlurilor de stat, unul dintre cele mai bune plasamente de pe piata romaneasca, a scazut in acest moment la aproximativ 31-32%, o dobanda de 36-37% face ca acest tip de investitie sa fie foarte atractiva, care trebuie tinuta, si nu vanduta.” Un alt motiv pentru care obligatiunile municipale au fost foarte putin tranzactionate este acela ca doar un numar mic de SVM-uri se ocupa de vanzarea si cumpararea acestora pe piata de capital. Motivul consta in faptul ca societatile de valori mobiliare ce accepta tranzactionarea acestor hartii de valoare trebuie sa faca raportari zilnice catre CNVM, in vreme ce restul sunt obligate prin lege doar la raportari lunare.
Totodata, VMB Partners SA anunta ca sunt in curs tratative cu o serie de municipalitati pentru emiterea de obligatiuni municipale.
In prezent, VMB Partners SA lucreaza impreuna cu Research Triangle Institute si USAID la adoptarea unui sistem de rating pentru municipalitatile din Romania, sistem ce va avea ca scop reflectarea riscului investitiei intr-o obligatiune in functie de posibilitatile de plata ale emitentului si care sa fie recunoscut si de agentiile internationale de rating. Intr-o prima faza, ratingul va fi calculat doar pentru obligatiunile Mangalia.    

Stiri bancare

Linie de finatare – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Uniunea Europeana au extins cu cinci milioane USD (5,6 milioane euro) finantarea pentru Banca Transilvania, pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii din tara. Noua linie de credit este cea de a doua primita de aceasta banca si a patra in Romania, toate fiind acordate prin Facilitatea de finantare a IMM-urilor UE/BERD, un program comun de promovare a finantarii IMM-urilor in zece tari din Europa de Est candidate la Uniunea Europeana. Banca Transilvania a primit prima linie de finantare de cinci milioane USD de la UE/BERD in decembrie 1999. De atunci, banca a aprobat 152 de credite pentru IMM-urile din Romania, cincisprezece sucursale oferind in prezent credite pentru IMM-uri din linia de finantare de la BERD/UE. Valoarea medie a unui imprumut a fost de 43.700 euro.

Euro – In perioada 1-15 ianuarie, BRD – Groupe SociA