Chiar daca in ultimii ani au fost emise obligatiuni (vezi obligatiunile emise de RENEL, Petrom sau International Leasing pe pietele internationale sau pe piata interna), acestea nu au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Obligatiunile municipale, caci despre ele este vorba, inaugureaza, astfel, aparitia unui nou instrument investitional la cota BVB. Acestea vor fi tranzactionate in cadrul sectiunii „Sectorului obligatiunilor si altor valori mobiliare emise de catre stat, judete, orase, comune, autoritati ale administratiei publice centrale si locale si de alte autoritati”.
Tranzactionarea obligatiunilor municipale la Bursa de Valori Bucuresti, va face ca unul din cele mai mari avantaje ale acestui tip de plasament, si anume posibilitatea de a fi transformat foarte usor in bani lichizi, sa devina realitate. Prin intermediul bursei de valori, cei care detin obligatiuni municipale vor putea sa vanda aceste hartii de valoare, iar doritorii sa le achizitioneze. Pentru aceasta, trebuie mers mai intai la o societate de valori mobiliare (SVM), care tranzactioneaza obligatiuni (nu toate pot tranzactiona aceste instrumente investitionale, ci doar acelea care au fost in prealabil autorizate in acest sens), unde va fi deschis un cont.
Apoi, in momentul luarii deciziei de tranzactionare a respectivelor obligatiuni se va lua legatura cu unul din brokerii respectivei societati dandu-i-se ordin de vanzare sau cumparare in functie de dorinta clientului. Comisionul SVM-ului, conform oficialilor unora din cele mai importante ce actioneaza pe piata romaneasca, va fi de patru-cinci ori mai mic decat cel retinut in cazul actiunilor, valorile probabile fiind de 0,3-1% din valoarea totala a tranzactiei, variind insa de la client la client, in functie de o serie de factori, cum ar fi valoarea tranzactiei, identitatea clientului (daca acesta e sau nu unul din clientii SVM-ului pe segmentul actiunilor etc.).
Posesorul unor obligatiuni municipale sau doritorul de astfel de instrumente de plasament va trebui sa comunice brokerului sau numarul de obligatiuni ce urmeaza a fi vandute respectiv achizitionate, termenul de valabilitate al ordinului („day” – valabil pana la sfarsitul zilei de tranzactionare sau „open” – valabil pana la executie, retragere sau eliminare automata din sistem), precum si pretul, brut sau net, pe care doreste sa il obtina sau sa il ofere. Diferenta intre pretul brut si net apare doar la tranzactionare si consta in faptul ca ultimul include dobanda in timp ce primul nu o ia in calcul. In ambele cazuri, cumparatorul va primi echivalentul pretului brut pe care l-a obtinut.
Pretul va fi stabilit prin mecanismele pietei, pe baza cererii si ofertei. „El va fluctua, dar nu cu o prea mare amplitudine, in jurul valorii nominale, depinzand insa in mare masura de evolutia dobanzilor de pe piata monetara.”, declara domnul Viorel Udma, „manager partner” la firma VMB Partners, consultantul pentru emiterea de obligatiuni al din primariilor Mangalia si Predeal. „Daca vom avea o scadere a dobanzilor pe piata monetara, pretul obligatiunilor va creste, datorita faptului ca acest tip de plasament devine mai atractiv. Acest fapt se explica prin aceea ca dobanda sa nu se modifica pe perioada celor trei luni, cat reprezinta intervalul de timp dintre doua plati ale acesteia de catre emitent.”, continua domnul Udma. Daca am trasa insa un grafic al evolutiei probabile a pretului unei obligatiuni vom vedea ca acesta are o forma sinusoidala in cazul pretului net, si de „dinti de ferastrau” pentru pretul brut, ambele scazand in apropierea momentului platii dobanzii.
Daca in cazul scaderii dobanzii pe piata monetara pretul obligatiunilor creste, atunci are loc si fenomenul invers. In acest caz, un investitor tentat de renuntarea la plasamentul in obligatiuni va trebui sa tina cont si de costurile adiacente ce pot aparea. Sfatul unui broker in aceasta situatie ar fi de dorit.
Vanzarea si cumpararea obligatiunilor se va putea face in pachete de cate zece, iar pasul pretului va fi de 0,01% din valoarea principalului (10 lei).
Tinand cont ca numarul obligatiunilor Predeal si Mangalia, existente pe piata este de doar 150.000 (distribuite la aproximativ 200 de clienti persoane fizice sau juridice), nu va exista probabil o lichiditate foarte mare a pietei, mai ales ca multi din investitori se pare ca le-au achizitionat pentru a le tine. „Daca un client va dori sa cumpere 1.000 de obligatiuni, probabil ca nu le va putea achizitiona intr-o zi, dar 50-100 de obligatiuni va gasi.” declara, domnul Catalin Mancas, director de operatiuni la BRD Invest.
Ambele obligatiuni municipale au fost emise cu dobanda flotanta pre-determinata (dobanda ce se stabileste la inceputul perioadei), care se plateste trimestrial, sub forma de cupon, detinatorilor de obligatiuni inscrisi in registrul BVB la data de referinta. Data de referinta este momentul de timp care serveste la identificarea proprietarilor de obligatiuni care au dreptul sa beneficieze de dobanda si sau de principal si este a treia zi lucratoare anterioara datei scadente sau datei in care se plateste dobanda.
Rambursarea imprumutului se realizeaza de catre emitenti in doua rate egale cu jumatate din valoarea principalului corespunzator unei obligatiuni. Conventia de calcul a dobanzii acumulate este actual/365, in conformitate cu documentul de emisiune al obligatiunilor.    

Pasi necesari tranzactionarii obligatiunilor

Primul pas in tranzactionarea unei obligatiuni este deschiderea unui cont la un SVM. Urmeaza furnizarea datelor necesare brokerului pentru efectuarea tranzactiei (numarul de obligatiuni ce urmeaza a fi vandute sau achizitionate, termenul de valabilitate al ordinului, precum si pretul, brut sau net, pe care doreste sa il obtina sau sa il ofere respectivul client). In final, vanzatorul isi va incasa banii, iar cumparatorul va deveni noul proprietar al obligatiunilor.