UPDATE
"Suntem o familie americană. În aceste alegeri, voi, poporul american, ne-aţi reamintit că deşi ne-a fost greu, ne-am ridicat şi ne-am revenit. Ştim că, pentru noi, ceea ce e mai bine urmează să vină. Vreau să îi mulţumesc fiecărui american care a participat la alegeri. Fie că aţi votat pentru prima oară, fie că aţi stat la cozi. Fie că aţi mers la locul de votat sau aţi ridicat telefonul. Fie că aţi afişat un sticker cu Obama sau cu Romney. L-am felicitat pe Mitt Romney pentru campania sa. Lupta dintre noi a fost dură. Familia Romney a oferit totul serviciului public", a spus Barack Obama în faţa a mai multor mii de susţinători democraţi în Chicago, scrie evz.ro

"Sunt mai hotărât şi mai inspirat pentru al doilea mandat. Vreau să mă concentrez asupra locurilor voastre de muncă acum. Ce e mai bun urmează să vină", a mai spus preşedintele SUA.

"Sunt plin de speranţă în această seară deoarece am văzut spiritul Americii. Multe firme mici şi-au tăiat din venituri pentru a oferi locuri de muncă. Am văzut cum a fost reconstruit New Jersey şi New York-ul după o furtună uriaşă", a mai spus Obama.

Barack Obama a câștigat alegerile după ce a obținut cele 18 voturi electorale din Ohio. Președintele a scris pe Twitter: „four more years” (încă patru ani). Potrivit mass-media americane, Obama a câştigat până în prezent în 25 de state plus Districtul Columbia. Urmează să fie anunţate curând şi rezultatele scrutinului în Florida şi Alaska.

Tot marţi, alegătorii americani au mai decis întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor (435 de membri) şi 33 din cele 100 de mandate în Senat. Potrivit estimărilor televiziunilor americane, se aşteaptă ca democraţii să-şi păstreze majoritatea fragilă în Senat, în timp ce republicanii vor deţine în continuare controlul în Camera Reprezentanţilor.

Barack Obama a fost reales în ciuda faptului că SUA traversează cea mai gravă criză economică din ultimii 80 de ani. Şomajul este de asemenea unul ridicat.

Obama vrea să continue politica de întărire a supravegherii şi de protejare a consumatorilor în sectorul financiar. Reglementarea mai strictă vizează în principal marile instituţii financiare, dar şi segmente de piaţă volatile, precum instrumente financiare derivate şi fonduri speculative.

Preşedintele SUA vrea să să reducă deficitele bugetare cu peste 5.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Va continua