Aceste întâlniri, prevăzute pentru 13 mai la Casa Albă şi 14 mai la Camp David (reşedinţa de vară a preşedinţilor americani), vor oferi prilejul de a examina mijloacele de ''consolidare a cooperării în materie de securitate'', a indicat vineri administraţia SUA.

Întâlnirile cu liderii monarhiilor arabe din Golf au fost anunţate la începutul acestei luni de liderul american, care doreşte să dea noi asigurări acestor ţări după încheierea acordului-cadru între marile puteri şi Teheran privitor la programul nuclear iranian.

Regimul saudit (sunit), marele rival regional al Iranului şiit, se teme că Teheranul va încerca să se doteze cu bomba atomică după ce va obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale care afectează grav economia iraniană.

Arabia Saudită acuză Iranul că îi înarmează pe rebelii houthi din Yemen, acuzaţie respinsă însă de Teheran.

Plecaţi în septembrie din bastionul Saada, situat în nordul Yemenului, rebelii şiiţi houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa, a regiunilor din centrul şi vestul ţării, ca şi a unor părţi din sudul ţării, ceea ce a provocat intervenţia unei coaliţii arabe conduse de Arabia Saudită.AGERPRES