Scrisoarea are două pagini şi este semnată de cei importanţi experţi mondiali în domeniul nuclear. Potrivit semnatarilor acordul cu Teheranul 'va promova cauza păcii şi a securităţii în Orientul Mijlociu şi poate servi drept ghid pentru viitoare tratate de neproliferare'.

Acordul cu Iranul prezintă, potrivit cercetătorilor, 'obligaţii mai stricte decât orice alt acord privind neproliferarea care a putut fi negociat în trecut'.

În total, 29 de cercetători au semnat scrisoarea, între care fizicieni care se ocupă de proceduri de securitate militară la cel mai înalt nivel. Alţi semnatari au fost consilieri pe probleme de securitate militară la Congresul SUA, Casa Albă sau agenţii federale.

Printre semnatarii scrisorii se află Sheldon Glashow de la Universitatea din Boston, Frank Wilczek de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Leon Cooper de la Universitatea Brown din Providence (coasta de est a SUA), David Gross de la Universitatea din California şi Burton Richter de la Universitatea Stanford (coasta de vest), toţi fiind laureaţi ai Premiului Nobel.

Acordul cu Teheranul, încheiat pe 14 iulie de cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, prevede o ridicare progresivă şi condiţionată a sancţiunilor impuse Iranului, în schimbul garanţiilor că acesta nu va dezvolta arma atomică.

Congresul SUA are termen până la 17 septembrie să voteze o rezoluţie cu privire la acordul nuclear semnat la 14 iulie între marile puteri şi Iran.

SURSA: Agerpres