Securitatea bunurilor personale reprezinta o problema care preocupa un numar din ce i ce i mai mare de persoane. in special locatarii unui apartament care au lipsit de acasa i perioada unui concediu sau numai un week-end, pot avea neplacuta surpriza la revenirea acasa sa constate ca au fost calcati de hoti, care i-au usurat de o buna parte din bunuri. Pentru prevenirea unor asemenea incidente, cea mai sigura metoda o constituie apelarea la serviciile unei societati specializate de paza si interventie rapida. Aceasta varianta presupune instalarea unor dispozitive antiefractie, cuplate la sisteme de alarmare ce comunica icontinuu cu dispeceratul central. in permanenta, echipajele de interventie ale societatii de paza se afla i patrulare, putind interveni i caz de necesitate. Din pacate, costurile pentru a beneficia de asemenea servicii sunt ridicate, implicind montarea de senzori, bariere electronice si plata lunara a abonamentului contractat cu firma de paza. Investitia initiala pentru instalarea unui asemenea sistem sofisticat se ridica la circa doua mii de dolari, la care se adauga plata abonamentului lunar.
O solutie de compromis o constituie montarea unei usi capabile sa reziste unor tentative de fortare a icuietorilor. Simpla montare a unor dispozitive de siguranta suplimentare pe o usa normala nu poate asigura un plus de siguranta, spargatorii gasind metode de a forta intrarea. O protectie corespunzatoare este data de o usa metalica, montata itr-un cadru rezistent, bine icastrat i zidarie. Pentru a fi eficienta, trebuie dotata cu icuietori ce nu pot fi descuiate si mai ales ce nu pot fi distruse. La achizitionare trebuie verificat gradul de protectie a icuietorilor, itrucit au fost cazuri cind spargatorii au reusit sa distruga butucul de cheie, deschizind usa. Constructiv, aceste usi sunt fabricate din doua foi de tabla de otel montate pe o structura de rigidizare si cu o umplutura de spuma poliuretanica, asigurind izolatia termica si fonica. Canaturile sunt confectionate tot din tabla de otel rigidizate, ce se monteaza pe peretii laterali. Obligatoriu trebuie ca spatiul ramas liber itre canat si perete sa fie umplut cu beton pentru o rigiditate maxima. Altfel, canaturile pot fi deformate cu dispozitive speciale, gen cricuri, utilizate de spargatori, si largite pentru a putea fi deschisa usa.
Diferentele de preturi itre aceste usi metalice sunt datorate gradului de securitate pe care le ofera. Cele cu adevarat antiefractie au preturi de la 300 de dolari i sus, datorita sistemelor de ichidere pe trei sau patru laturi si a ichizatorilor performante.
Una dintre conditiile esentiale pe care trebuie sa le ideplineasca pentru a se icadra i clasa de securitate medie sau superioara este ca butucul cheii sa fie protejat impotriva icercarilor de gaurire, distrugere etc. Sistemele de zavorire sunt esentiale si, de fapt, acestea diferentiaza preturile atit de mult. Se poate ajunge si la zece puncte de ichidere prin tot atitea bolturi. Pentru o siguranta marita este recomandabil ca inclusiv usile din apartament, daca nu toate macar cele mai importante, sa fie tot din categoria celor antiefractie, pentru ca, i ipoteza i care spargatorii ar deschide prima usa, fortarea urmatoarelor le-ar lua prea mult timp pentru a reusi sa devalizeze casa.
Motajul este asigurat de firma producatoare
Finisarea acestor usi se face la cererea clientului, cel mai adesea fiind utilizate folii de PVC care imita lemnul sau orice alta metoda de acoperire. Producatorii recomanda ca alegerea sa nu se faca dupa criteriul gradului de finisare, pentru ca acesta nu este relevant decit i foarte mica masura. Un amanunt important pe care multi clienti il pierd din vedere cind cumpara o astfel de usa consta i accesibilitatea facila a mecanismului de zavorire, din interior. Aceasta conditie este esentiala pentru a se putea remedia defectiunile aparute sau pentru a ilocui mecanismul de zavorire.
Montajul acestor usi, ca si transportul este asigurat de firmele producatoare. Acest serviciu este optional, pentru ca se percepe o taxa suplimentara, isa este recomandabil sa fie solicitat pentru ca i acest caz se ofera o garantie completa. De regula, garantia este de un an de zile, isa exista si firme care acorda garantie si pe perioade mai mari, de pina la cinci ani. , Daca v-ati ales o firma anume, este recomandabil sa-i solicitati sa vina sa faca masuratorile si sa va monteze usa. Asa n-or sa poata sa sustina, i caz ca apar probleme, ca nu au fost corecte masuratorile sau ca nu au cunoscut natura materialului din care sunt realizati peretii.