28% dintre membrii Uniunii Europene, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, vorbesc două sau mai multe limbi străine. 36% dintre europeni nu cunosc, însă, decât una, iar un procent similar nu vorbeşte nici măcar o limbă străină, potrivit unui studiu efectuat de Eurostat pentru 2007.

60% dintre liceenii din Uniunea Europeană studiau, în 2007, două sau mai multe limbi strănie, în timp ce aproximativ 30% studiau doar o singură limbă străină, potrivit studiului. În acelaşi timp însă, 6% dintre liceenii europeni nu studiau nicio limbă străină.

Jumătate din elevii britanici nu ştiu nicio limbă străină0-38124-tabel1.jpg

Cel mai mare număr de liceeni care studiază două sau mai multe limbi străine se află în  în Republica Cehă, Luxemburg, Olanda şi Finlanda, 100% dintre aceştia având astfel de cursuri. În acelaşi timp, 98% dintre elevii din Slovenia şi Slovacia studiază mai multe limbi străine, iar în Estonia, procentul este de 97%.

Uimitor este procentul de 51% de studenţi care nu studiază nicio limbă străină, în Marea Britanie. În Irlanda, procentul este de 19%.

Limba engleza, cea mai predată în şcoli

În majoritatea statelor membre Uniunii Europene, engleza este limba cea mai predată în licee. Doar în Irlanda şi Marea Britanie, limba franceză este pe primul loc. De asemenea, în Luxemburg, engleza, franceza şi germana au aceeaşi pondere.

0-38126-tabel2.jpgÎn România, 7,9% dintre liceni nu studiază decât o singură limbă străină, în timp ce 92,1% au cursuri pentru două materii de acest fel.

Slovacii, slovenii, lituanienii, estonienii, letonieii şi finlandezii cu vârste peste 25 de ani sunt cei care ştiu, în UE, mai multe de două limbi străine, în proporţie de peste 55%.

În Marea Britanie, Cipru, Austria, Grecia şi Suedia, majoritatea vorbitorilor de limbi străine spun că nu cunosc decât una singură. În Ungaria, 75% dintre respondenţi nu ştiu nici măcar o singură limbă străină. Topul celor care nu au astfel de cunoştinţe este continuat de Portugalia, Spania, Bulgaria şi Grecia.