Black Friday, fenomenul global care a reușit să prindă și în România, este considerată o promoție înșelătoare în Franța. Parlamentarii francezi au pornit de la premiza că magazinele promit reduceri mari, însă fără să aplice acest lucru în realitate.

Parlamentarii francezi vor să încadreze promovarea Black Friday la categoria „practici comerciale agresive”. Pentru această categorie, legea prevede deja pedepse cu închisoarea de până la doi ani și amenzi care urcă până la 300.000 de euro.

Motivul pentru care parlamentarii francezi vor să interzică Black Friday

Fostul ministru al Ecologiei, Delphine Batho, a prezentat un amendament care propune interzicerea Black Friday deoarece provoacă o risipă a resurselor şi un supra-consum. Amendamentul a fost adoptat de o comisie parlamentară şi urmează să fie dezbătut în Adunarea Naţională pe data de 9 decembrie, potrivit agerpres.ro

Separat, ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Elisabeth Borne a criticat joi evenimentul comercial care, în opinia sa, creează „blocaje în trafic, poluare şi emisii de gaze cu efect de seră”. Elisabeth Borne a adăugat că ar sprijini Black Friday dacă acest eveniment ar fi în beneficiul micilor companii franceze dar marii retaileri online sunt principalii beneficiari.

În replică, o organizaţie care reprezintă sectorul de vânzări electronice din Franţa a condamnat iniţiativa privind interzicerea vânzărilor de Black Friday, un eveniment care a luat naştere în SUA, unde are loc după sărbătoarea de Thanksgiving. În Franţa, vânzările online au crescut cu 69% în perioada evenimentului Black Friday din anul 2017 iar în acest an se aşteaptă să se înregistreze vânzări de 5,9 miliarde euro.