O țară din Europa adoptă restricții mult mai dure decât recomandările emise de Uniunea Europeană, încercând să se protejeze de noile tulpini ale coronavirusului.

La summitul de joi, premierul belgian i-a îndemnat pe omologii din Uniunea Europeană să ia măsuri similare în privinţa frontierelor.

O țară închisă pentru o lună

Belgia va interzice începând de miercuri, 27 ianuarie, şi până la 1 martie toate călătoriile neesenţiale în afara şi spre această ţară, pentru a opri răspândirea noilor mutaţii ale coronavirusului, precum cea prevalentă în Marea Britanie, a decis comitetul naţional de criză, potrivit media locale, transmite dpa.

Începând de miercuri, persoanele care vor să călătorească din sau spre Belgia vor fi obligate să prezinte un motiv valid – cum ar fi îndatoriri familiale ori studii – pentru a li se permite trecerea frontierei.

Regulile li se aplică şi rezidenţilor belgieni, care vor trebui să intre în carantină la sosire timp de 7 zile şi să prezinte teste PCR negative la coronavirus în prima şi în ultima zi de izolare.

Excepții, lucrătorii esenţiali şi cei din transporturi

Totuşi, lucrătorii esenţiali şi cei din transporturi vor fi în continuare autorizaţi să se deplaseze în afara ţării.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo anunţase deja că vrea introducerea de măsuri mai stricte. La summitul de joi, el i-a îndemnat pe omologii din Uniunea Europeană să ia măsuri similare în privinţa frontierelor.

Statele UE au fost de acord că deplasările neesenţiale ar trebui puternic descurajate, dar nu au mers suficient de departe pentru De Croo.

Bilanţul deceselor a depăşit 20.000 în Belgia

În zilele premergătoare reuniunii de criză, premierul belgian a argumentat că, deşi Belgia a descurajat călătoriile de Crăciun şi Anul Nou, 160.000 de oameni au plecat totuşi în străinătate, unii transportând virusul ‘în valize’ – după cum s-a exprimat el – la revenirea în ţară.

Belgia, stat cu 11,5 milioane de locuitori, a fost puternic lovită de pandemie. Chiar dacă numărul de infectări şi cel de spitalizări sunt în prezent stabile şi relativ scăzute faţă de unii vecini europeni, bilanţul deceselor a depăşit 20.000.

Într-o mică rază de speranţă, frizeriile ar putea fi lăsate să se redeschidă la mijlocul lui februarie, după aproape trei luni, în condiţii stricte, potrivit presei.